2019. május 16. 11:42

A kormány nem tervezi módosítani a jogszabályt.

Mint lapunk ma megírta, David Cornsteint amerikai nagykövet egy, az ATV-nek adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy egyeztetései alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet a Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az IIB. Az orosz és más, közép-európai állam tulajdonában lévő bank a gyanú szerint orosz hírszerző tevékenységet fed, a vezetésben szerepet kapó személyek múltja legalábbis erre enged következtetni.

A parlament döntése alapján az IIB - amely budapesti központot választott nemrég magának - teljes diplomáciai védettségre jogosult, a magyar hatóságok korlátozott hatáskörrel rendelkeznek.

Emiatt számos kritika érte a szabályozást, sajtóhírek szerint az amerikai diplomácia is jelezte aggodalmát. Ennek megerősítését jelentette a nagykövet nyilatkozata, amiből az derült ki, hogy az ügyben egyeztetések zajlottak az amerikai és magyar fél között. Melynek eredményeként - derült ki a beszélgetésből - a nagykövet olyan jelzéseket kapott, melyek alapján mégsem élvezhet diplomáciai mentességet az IIB Magyarországon a jövőben.

Gulyás Gergely a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019.május 16-án. (MTI/Máthé Zoltán) Gulyás Gergely a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019.május 16-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Gulyás Gergelyt erről is megkérdeztük a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válasza alapján úgy tűnik, a magyar kormány mégsem adja be a derekát. Mint mondta, nem tudja, mire gondolt David Cornstein, de a magyar jogszabályok pontosan azokat a jogokat biztosítják az IIB számára, mint minden más, hasonló pénzintézet számára. Többször rákérdeztünk, hogy a kormány, illetve a kormánypártok beadnak-e módosító indítványt e tárgyban, végül Gulyás közölte, hogy ez nincs tervben.

Ami azt jelenti, hogy vagy Gulyáshoz nem jutott még el az információ a nagykövet megbeszéléseiről, vagy Cornstein kapott félreérthető választ a kérdéseire.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.