<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Ma már rengeteg társasjáték van, a piacon jobbnál jobbakat találni. Nem könnyű hát dönteni, melyiket is válasszuk, mikor családi társasozásra készülünk. Mutatjuk, miket érdemes figyelembe venni!

Játékosszám, játékidő és játékszabály

Talán az első szempont lehet, ha a játékosok száma alapján választunk játékot. A leggyakoribbak a 2-4 fős játékok, de ha többen vagyunk, vagy egy szülinapi zsúrra keresünk társast, érdemes olyat választani, amelyet sokan is játszhatnak egyszerre. 

Nem mellékes a játékidő sem, hiszen a kisebb gyerekek még nehezen tudnak koncentrálni, a hosszú játékokat hamar elunják. A legideálisabbak az óvodás, kisiskolás korosztálynak a 30-45 perces játékidejű társasok. A játék attól lesz izgalmas számukra, hogy megértik a szabályokat is, ezért a gyerekeknek mindenképpen egyszerű, könnyen megjegyezhető utasításokat tartalmazó játékot javaslunk.

A hagyományos társasjátékok mellett igen népszerűek a kártyajátékok is e korban. A játékmechanizmusok eltérőek lehetnek, azokat szeretik nagyon a gyerekek, ahol fel kell ismerniük valamit és gyorsan reagálni rá.

Díjazott társasjátékok

Persze még ezen szempontok figyelembevétele után is számos társasjáték közül választhatunk, ezért a legjobb ilyenkor, ha kikérjük mások tanácsát. Ha van kedvenc társasjátéka a gyermekünknek az óvodában, vagy esetleg egy vendégség alkalmával megtetszett neki valamilyen játék, jó, ha mi is beszerezzük.

De ha igazán biztosra akarunk menni, utánajárhatunk annak, mit mondanak a szakértők. Léteznek ugyanis díjazott játékok! Ezeket a Compaya társasjáték szakboltban egy helyen megtalálhatjuk, ha kell egy játék, érdemes náluk szétnézni. Jó, ha tudjuk, hogy a Magyar Társasjátékos Egyesület minden évben kiválaszt több családi társasjátékot, amelyeket egy zsűri pontoz annak alapján, mennyire egyszerű és izgalmas velük játszani. A legjobb elnyeri a MATE-díjat, azaz az Év Társasjátéka lesz. 

Biztosak lehetünk abban, hogy ezek a játékok témájukban, típusukban, megjelenésükben is elragadóak, így tetszeni fognak a gyermekünknek.

Mire figyeljünk még a társasjáték kiválasztásakor?

A gyermekek életkorát és képességeit mindenképpen vegyük figyelembe a társasjáték kiválasztásakor. A kisebbek még nem értik, miért kell betartani a szabályokat, sokszor próbálnak csali, mivel legtöbbször ők szeretnének nyerni. A kudarctűrés csak fokozatosan, épp a társasjátékozás folyamán alakul ki náluk. Ezért esetükben még kerüljük az olyan játékot, amelyet többféleképpen is lehet játszani, vagy túl bonyolult megérteni a mechanizmusukat.

Sok esetben az sem szerencsés, ha a játéknak sok apró alkotórésze van, mert a gyerekek nem figyelnek még oda minden részletre, elkutyulódhatnak a darabok a játék során.

A dobókockás játékok viszont hasznosak, mert a számolást is gyakorolhatják ezen keresztül a gyerkőcök. Az igazán jó társasjátékokra érdemes költeni, főleg ünnepek alkalmával lepjük meg szeretteinket ezzel az ajándékkal.

A családi társasozást nem pótolhatja semmi gyerekkorban, ekkor tanulják meg az együttműködést és összetartást is a gyerekek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.