<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A vállalkozások működésének egyik legfontosabb feltétele a megfelelő finanszírozási háttér megléte. Ez kétféle forrás biztosítását jelentheti. Egyrészt pénz kell a tevékenység elindításához, a szükséges épületek, gépek, készletek és az alapítás költségeinek fedezésére. Másrészt biztosítani kell a folyamatos működés pénzigényét is: bérek, alapanyag, értékesítési és adminisztrációs kiadások.

A kisebb vállalkozások vannak talán a legnehezebb helyzetben. Őket a bankok sem szeretik finanszírozni, de a befektetők, üzleti angyalok, kockázati alapok sem tudnak mit kezdeni velük, hiszen viszonylag kevés a bevételük, sérülékenyebbek, gyakran a legalitás határán működnek, és a megszokott banki minősítési módszerekkel nehezen vizsgálhatóak.

A fentiek miatt fontos, hogy egy vállalkozás előre készüljön fel a hitelfelvételre vagy külső tőke bevonására. Stabil, több éves működést kell felmutatniuk, megalapozott üzleti tervvel, és szakmailag felkészült csapattal kell rendelkezniük.

Persze van élet a hitelen túl is, azonban egy vállalkozásnak gyorsan kell fejlődnie, növekednie, különben a konkurencia „elnyomja” esetleg meg is öli.

Milyen lehetősége van egy kisvállalkozásnak a hitelfelvételre?

Vegyük sorra a legfontosabb hitel lehetőségeket! A vállalkozások számára biztosított állami források elsősorban az MFB és az Eximbank csatornáin keresztül érhetőek el. A támogatott hitelek a bankok fiókhálózatánál is felvehetőek úgy, hogy az MNB egyfajta refinanszírozási keretet biztosít a kereskedelmi bankok számára, akik a pénzt tovább hitelezik a vállalkozásoknak.

A Kormány a Covid-járvány kedvezőtlen hatásait látva olyan támogató hitelt indított, amely a leginkább érintett sérülékeny ágazatok vállalkozásainak nyújtott segítséget a tevékenységük újraindításához. A maximum 10 millió forintos Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt (GINOP 9.1.1-21) azok a vállalkozások igényelhették, akik a járvány után a működésük helyreállítására kerestek pénzügyi segítséget. A gyorskölcsön kamatmentes volt és a törlesztésére akár három éves türelmi időt is kaphattak az érintett cégek. Sajnos ez a hitel lehetőség 2021. november végével lezárult, már nem igényelhető.

Az Eximbank értelemszerűen csak az exportáló vállalatok számára biztosít forrásokat, de meg kell említenem a Széchenyi kártya hitelprogramot is, amely óriási segítség a kisebb vállalkozások számára. Itt likviditási gyorskölcsön és beruházási kölcsön egyaránt elérhető.

Lízing és kockázati tőke

A vállalkozások fejlődéséhez szükséges gépek, berendezések megvásárlására a hosszú lejáratú hitelek mellett nagy segítséget jelent a lízing. Ebben az esetben a lízingelt eszköz, jármű a finanszírozó bank tulajdonában marad, így a banki kockázat kisebb és a finanszírozás feltételei, az ügyintézés egyszerűsödik.

Gyakran erőn felül kell a kisebb vállalkozóknak a szükséges pénzt előteremteni magánhitelből, családi tartalékból, baráti kölcsönből. A legtöbb kisvállalkozás esetében a befektetők csak akkor mutatnak érdeklődést, ha valamilyen új fejlesztés, egyedi szellemi produktum (licenc, új termék, szabadalom, stb.) kapcsolható a vállalkozás tevékenységéhez és így a befektetett tőke megtérülése már nagyobb haszonnal kecsegtet.

Rengeteg kockázati tőkebefektető, és még több új kifejezés megjelenése (start up, magvető, angyal, Jeremie, stb.) és média hír kapcsolódik ehhez a témához – de valamiről többet beszélnek, attól még nem biztos, hogy a vállalkozók is úgy érzik, hogy javul a helyzetük.

Faktoring

A kisvállalkozók számára nincs igazán kedvező gyorskölcsön megoldás, így ha valóban gyors és rendszeres finanszírozási megoldást keresünk, akkor a faktoring megkerülhetetlen. A faktoring akkor jó megoldás, ha a vállalkozásunk egy jó hitelképességű nagyvállalattal áll kapcsolatban, annak gyárt, szállít valamit. A faktorálás során a teljesítés megtörténtét követően csak a fizetés kockázatát vállalja a faktoring cég (bank), és nem is finanszíroz csak egy rövid, pénzügyi teljesítési időszakot. Tehát a számla kiállítását követően annak ellenértékét nem a megrendelőtől, hanem a faktoráló társaságtól kapjuk meg és a fizetési határidő (30-90 nap) lejártával a megrendelő a faktoring cég felé fizet. Így a rendszeres szállításoknak köszönhetően érdemi likviditási megoldáshoz,  „gyorskölcsönhöz” juthatunk.

Nincsenek a kisebb vállalkozások könnyű helyzetben, ha hirtelen pénzre van szükségük. Ha rövidebb időszakra van szükségük átmeneti kölcsönre, akkor gyakran kényszer megoldást alkalmaznak: a saját kifizetéseikkel esnek késedelembe (szállítói finanszírozás). Ez veszélyes megoldás, mert több éves korrekt üzleti kapcsolatot tehetnek így tönkre.

Gyakori, hogy magánszemélyként vesznek igénybe ők vagy családtagjaik gyorskölcsönt, amit aztán a vállalkozásnak kell kitermelnie, visszafizetnie.

Az induló vállalkozások helyzete különösen nehéz. Egy felmérés szerint az induló cégek negyede nem éri el az egy éves kort, az ötödik évet pedig csak a vállalkozások fele éli meg. A megfelelő finanszírozással a vállalkozás kilátásai jelentős mértékben javulnak.

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.