<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OTP Bankról van szó, amely legfrissebb tájékoztatása szerint a külföldi jogi személyek részesedése 2021. december 31-én 66,73 százalék volt, ez csaknem  öt százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Immár második éve csökken a külföldi jogi személyek aránya az OTP Bankban. Míg 2019 végén még meghaladta a 77 százalékot, addig egy évvel később már 71,64 százalék volt, a 2021-es év zárásakor pedig már "csak" 66,73 százalék - derül ki a legnagyobb hazai hitelintézetnek a Budapesti Értéktőzsdén megjelent közleményéből. Ez azt jelenti, hogy kezdi megközelíteni a 2018-as értéket (60 százalék), ahonnan nagyot ugrott a következő évben.

Két év alatt tíz százalékkal vált magyarabbá. Fotó: MTIKét év alatt tíz százalékkal vált magyarabbá. Fotó: MTI

Külföldi jogi személyek alatt az OTP közlése szerint az intézményi/társasági befektetőket, illetve nemzetközi fejlesztési Intézményeket kell érteni, utóbbiak között a hitelintézet a Világbankot nevesítette.

Rajtuk kívül még két határon túli bankrészvényes neve ismert: 7,05 százalékos pakettet birtokol a Kafijat cégcsoport, amely gazdája az a Rahimkulov-család, amelyet Magyarország leggazdagabb familíájaként tartanak számon. Kivételezett szerepüket, befolyásukat mutatja, hogy az Orbán-kormány által eddig kijelölt egyetlen rozsdaövezetbe ők lehelhetnek életet.

A másik ismert OTP-nagybefektető az 5,11 százalékos részvénycsomag felett diszponáló francia Groupama Csoport, amely az OTP-nek hosszú évek óta stratégiai partnere. A franciák vásárolták meg a magyar hitelintézettől 2009 márciusában az akkori OTP Garancia Biztosítót, amelyet a saját nevükre kereszteltek át, előbb Groupama Garancia Biztosítóra, majd 2015 júliusában elhagyták a középső, Garancia tagot.

Ez a két külföldi tulajdonos birtokol tehát 5 százaléknál nagyobb részvénycsomagot, s mivel a törvény szerint csak ezen küszöb átlépése után köteles egy nyilvános, azaz a papírjait a tőzsdén forgató cég megnevezni a részvényeseit, a többiek személyét homály fedi.

Az összességében 31,93 százalékkal rendelkező hazai OTP-tulajdonos közül csak egy 5 százalék feletti részvényes ismert: 8,57 százaléka van a Mol Nyrt.-nek, amely igazgatóságának alelnöke az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor. Róla egyébként e kérdésben annyit lehet tudni, hogy 1,45 százalékos pakettje van az általa irányított hitelintézetben. 

Összességében tehát Orbán Viktor elégedetten figyelheti az OTP tulajdonosi körében az elmúlt két évben bekövetkezett változásokat, hiszen még 2012-ben fogalmazta meg azt a kívánságát, hogy a hazai bankrendszer legalább fele nemzeti tulajdonban legyen. Bár akkor nem határozta meg, hogy pontosan milyen kritériumokra gondol, később a Magyar Nemzeti Bank besegített neki, miszerint az a hazai hitelintézet számít nemzetinek, amelynek vezetője magyar.

Márpedig ezzel a privatizációja 1990-es évek végi lezárulta óta többségében külföldi tulajdonú OTP is annak számít, lévén, hogy azt immár harminc éve Csányi Sándor irányítja. Így már bőven teljesült a kormányfői kívánalom.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.