3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Tovább növelte árbevételét a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023-ban, az előző évi, csaknem 4 milliárd euróval szemben tavaly több mint 5 milliárd eurót ért el; és az adózás előtti nyeresége is nőtt, a 2022-es több mint 96 millió euró után, tavaly mintegy 103 millió euró lett - közölte a társaság.

Az éves beszámoló szerint az alacsonyabb nyersanyagárak és a javuló gyártási költségek pozitív hatását ellensúlyozta a magasabb inflációs környezet, valamint az ellátási láncokhoz kapcsolódó megemelkedett költségek.

Azt írták, a kecskeméti Mercedes-Benz gyár meghatározó szerepet tölt be a Mercedes-Benz Cars globális termelési hálózatában. Ezt bizonyítja, hogy a vállalat több mint 1 milliárd eurót fektet be, és 2024-ben tovább bővíti a kecskeméti üzemet.

Csörgött a kassza Kecskeméten
Csörgött a kassza Kecskeméten
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Az elektromos modellek gyártása mellett számos átalakítás történik a meglévő gyár területén: a jelenlegi kompakt modellek utódainak, az új MMA-modellek (Mercedes-Benz Modular Architecture) gyártására való felkészülés jegyében, valamint a konszern stratégiájának részeként új akkumulátorbeszerelő-üzem épül a Mercedes jövőbeli tisztán elektromos hajtású modelljeihez szükséges nagyfeszültségű akkumulátorok számára. Az automatizált és manuális összeszerelési lépések során azonban nem történik nyersanyagfeldolgozás - olvasható a közleményben.

A folyamatban lévő gyárbővítés részeként egy új karosszéria- és összeszerelő üzem is épül, ahol az évtized közepétől teljesen elektromos MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) modellek készülnek majd. Az összeszerelősor kompakt elrendezése rövidebb szállítási útvonalakat tesz lehetővé.

A meglévő festőüzem is átfogó korszerűsítésen esik át: a felületkezelési és fényezési folyamat a jövőben megújuló és szén-dioxid-semleges energiaforrásokra támaszkodik majd.

A jelenlegi kompakt modellek sorozatgyártása 2023-ban zökkenőmentesen zajlott, és elkészült a modellfrissített EQB első ügyfélautója is. Kecskeméten az előző évben több mint 174 ezer jármű gördült le a gyártósorról.

A magyar beszállítóktól vásárolt anyagok és szolgáltatások részaránya továbbra is jelentős részt képviselt, hiszen szolgáltatásaik, nyersanyagaik és nem termelésre használt beruházásaik beszerzéseinek 42 százaléka magyar beszállítókhoz volt köthető.

A beszámolóban arra is kitérnek, hogy 2023-ban a duális képzésen 115 középiskolai tanuló és 22 egyetemi hallgató kezdte meg a tanévet a Mercedes-Benz Academy Kecskemét központban. A képzésnek köszönhetően a középiskolások hét szakma közül választhatnak, az egyetemi hallgatóknak pedig hét szakon biztosítanak felsőfokú képzést.

A Mercedes-Benz saját járműgyártó telephelyei 2022 óta szén-dioxid-semlegesek, és a tervek szerint 2030-ra a gyártás energiaszükségletének több mint 70 százalékát megújuló energiával fedezik majd. Ezt a saját telephelyeken a nap- és szélenergia felhasználásának bővítésével, valamint további megfelelő áramvásárlási szerződések megkötésével érnék el.

A kecskeméti Mercedes-gyár munkavállalói létszáma 2023-ban 4477 volt.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!