4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik főként a mezőgazdaság területén tevékenykedik. Szerepét növeli az idén alapított, illetve megszerzett két új társaság. A régóta működők egyike pedig jelentős uniós támogatáshoz is jutott. 

A parlamenti képviselők között sokan aktívak a gazdasági életben is és saját cégekkel rendelkeznek. Míg egyeseknek csupán 1-2 érdekeltsége van, mások már egy kisebb cégbirodalom fejeként is tevékenykednek a parlamenti munkájuk mellett. Utóbbiak közé tartozik az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Bánki Erik is, aki idén a meglévő három cég mellé még kettőt gründölt ilyen-olyan módon. 

A fideszes képviselő eddig három különböző területen is tevékenykedett, a BA-Agrár mezőgazdasági, a Bábamad Kft. saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik, de 2015 óta épületépítési projekt szervezésével főtevékenységként foglalkozó cége is van. Most viszont úgy tűnik, az agráriumban szeretné erősíteni a jelenlétét a képviselő. Az idén ugyanis beszállt egy társaságba, illetve alapított egy újat is. 

Először idén márciusban létrehozta szentlőrinci székhellyel az Ormánsági Öntöző Kft.-t

a cégforma esetében érvényes legkisebb kötelező összegű jegyzett tőkével, 3 millió forinttal. Főtevékenységként gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével foglalkozik, de mellette bejegyezték még a növénytermesztési szolgáltatást, valamint a víztermelés, -kezelés, -ellátás tevékenységet is. Bánki Erik azonban nem egyedüli és nem is közvetlen tulajdonosa a cégnek, neki - pontosabban a BA-Agrár Kft.-nek - csak 40 százalékos tulajdonrésze van a cégbíróságra leadott papírok szerint. A többségi tulajdonos a szintén mezőgazdasági területen tevékenykedő Szentlőrinci Szolanum Kft. 

A cégalapítás után két hónappal később egy frissen létrehozott cégben vásárolt magának tulajdonrészt.

A Bogádagro Kft.-t négy magánszemély alapította még tavaly novemberben, idősebb és ifjabb Fábos Pál, Mukliné Fábos Magdolna és Esküdt Béla Nándor. Utóbbi 25 százalékos részét vásárolta meg Bánki Erik 2021. május 20-án.

Bánki Erik is több lábon áll (Fotó: MTI)
Bánki Erik is több lábon áll (Fotó: MTI)

A Fábos-családról tudni érdemes, hogy Baranya megyei nagy agrárvállalkozóknak számítanak, számos, a megyében székelő vállalkozással rendelkeznek. 

A Bogádagro főtevékenységként gabonaféle, hüvelyes növény, olajos mag termesztésével foglalkozik, de számos más tevékenységi kört is felvettek. Többek között foglalkozhatnak: 

  • rostnövénytermesztéssel, 
  • baromfitenyésztéssel,
  • zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelemmel,
  • szerszámgép-nagykereskedelemmel,
  • raktározással, 
  • közúti áruszállítással
  • és fűszer-, aroma-, narkotikus gyógynövény termesztésével is. 

Két cégszerzés között egy kis uniós támogatás is beesett

Bánki Erik új szerzeményei mellett a meglévők háza táján is zajlottak az események. Az Ormánsági Öntöző Kft.-t alapító BA-Agrár Kft. agrár-környezetgazdálkodási kifizetés címén 57,67 millió forint EU-s pénzhez jutott április 27-én. 

Az összeg jelentős a cég árbevételéhez mérten, 2020-ban 68,7 millió forint folyt be a kasszába, melyből közel 22 millió forint tiszta nyereség maradt a beszámoló szerint. A kft. egyébként stabil lábakon áll, hiszen az elmúlt években rendre 60-70 milliós bevételt termel, a tevékenység is nyereséges, igaz, a profit mértéke 8 millió és 42 millió között alakult. 

A képviselő másik cége a saját tulajdonú ingatlan adásvételével főtevékenységként foglalkozó Bábamad Kft., melynek számai láttán nem biztos, hogy maradéktalan Bánki Erik öröme. Az elmúlt években ugyanis legfeljebb 1-2 millió forintos bevétel folyt be a kasszába, ami kevésnek bizonyult, hiszen rendre több milliós veszteséget kell elkönyvelnie a társaságnak. 

Ennél sokkal jobban prosperál a Pannon Pr 2020 Kft. Tavaly 88 millió forint árbevételt könyvelhetett el a cég, melyből a végén az elmúlt évek legnagyobb profitja maradt év végére: 64,3 millió forint. A megelőző években gyakran veszteségesen működött a cég, a fordulat 2019-ben jött el 22 milliós nyereséggel. Ám hiába a kiemelkedő profit, a tulajdonos ezt benthagyta a cégben, nem veszi ki osztalékként - egyébként ugyanígy határozott a BA-Agrár Kft. esetében is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!