<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly is megőrizte vezető helyét a világ repülőgép gyártásában az Airbus. Bár a beszállítói láncok töredezése miatt elmaradtak a tervektől, még így is "utcahosszal" verték legnagyobb - és egyetlen - riválisukat, az amerikai Boeinget.

Eddig szokatlan feszültség szorítja a világ két legnagyobb repülőgép gyártóját, az Airbust és a Boeinget. Robbanásszerűen megnőtt világszerte az utazási kedv, ugyanakkor a beszállítói láncok megszakadása miatt nem tudnak annyi gépet gyártani, amennyire szükség lenne - és amennyit a piac felvenne. Ez jól látszik a frissen közzétett adatokon is.

A tavalyi évben az európai gyártó 661 repülőt tudott leszállítani a tervezett 720 helyett, a Boeing viszont csak 480 rendelést tudott kielégíteni, így immár negyedik éve kullog az Airbus mögött.

Nyerésre áll az európai óriás. Fotó: Airbus
Nyerésre áll az európai óriás. Fotó: Airbus

Az amerikai óriáscég gyenge teljesítményéért nem csak az alkatrész beszállítók a felelősek, két éve ugyanis szó szerint földre kényszerült legsikeresebb géptípusuk a 737Max. A keskenytörzsű gépmadár két tragikus baleset miatt nem repülhetett - és gyártását értelemszerűen le kellett állítani. Az ezzel egy kategóriában versengő Airbus A320neo típus viszont szárnyal. Olyannyira, hogy nem győzik a gyártását. A toulousei bázisú cég gyártósorait az elmúlt év végén havonta 55 darab hagyta el, 2025-ig ezt havi 75-re szeretnék emelni. Nagy kockázatot a gyártás felfutásával sem vállalnak, ugyanis 2029-ig ki vannak tömve megrendelésekkel. A Boeingnek is merész tervei voltak a 737Max-szal, a havi kibocsátást 50 darabra akarták emelni - ezt húzta keresztül a két tragédia.

Az európai előny a rendelések területén is megmutatkozik. Míg az Airbusnak jelenleg 820 gépre van érvényes megrendelése, addig a Boeingnek csak 774-re. Az előbbi olyan nagy cégeket tudott el- és átcsábítani az amerikai konkurenstől, mint az ausztrál Qantas és a China Southern Airlines.

A keskenytörzsű típus mellett a transzatlanti járatokra alkalmas vastagtörzsű géptípus esetében is nagy a verseny. Itt viszont a Boeing áll picit jobban, mert a 787-es jelzésű Dreamliner nagyon kedvelt a légitársaságok körében, vetélytársa az Airbus A350 csak a második legtöbbet értékesített típus ebben a kategóriában.

A Boeing-gel ellentétben az Airbus már nyilvánosságra hozott pénzügyi adatokat is az elmúlt évről. Ezek szerint árbevétele meghaladta az 5,5 milliárd eurót, ami némiképpen elmarad az elemzők által prognosztizált 5,7 milliárdtól.