2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A szakszervezet szerint.

A Volánbusznál december 10-11-re sztrájkot hirdető a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint "zavaros" és "abszurd" a munkáltató jogértelmezése a sztrájkkal kapcsolatban.  A szakszervezet a Volánbusz Zrt. pénteki közleményére reagálva leszögezte: "a Fővárosi Törvényszék egyértelmű és világos végzést hozott két nappal ezelőtt, amelyben a szakszervezetnek adott igazat a sztrájk jogszerűségével kapcsolatban". A LIGA Szakszervezetek szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a sztrájkot szervező szakszervezetet.

Vasárnap és hétfőn nem indulnak el. Fotó: MTI
Vasárnap és hétfőn nem indulnak el. Fotó: MTI
Közölték, hogy a szakszervezet követelése a jövő évi keresetekről szól, "a munkáltató abszurd jogértelmezése azonban továbbra is az, hogy egy 2024-es bérköveteléssel összefüggésben meghirdetett sztrájk december 31-én még jogszerűtlen, január 1-jén pedig jogszerű lenne". Hozzátették, hogy "semmilyen bérajánlata nincs a társaságnak".

Jelezték, hogy a SZAKSZ, mint "a vállalat legdinamikusabban fejlődő szakszervezete" hirdette meg a munkabeszüntetést, amely egyben kollektív szerződéskötési képességgel is bír a Volánbusz Zrt.-nél, "tehát nélkülük nincs megállapodás".

A Volánbusz pénteken azt közölte, hogy továbbra is vitatja "az indokolatlan munkabeszüntetés" jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a meghirdetett kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan.

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idén munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. A vállalat azt is hangsúlyozta, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. (MTI)
     

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!