8p

Még pár hét és Péter-Pál napján indul az aratás, de nincs hová tenni a termést. Sok termelőnél még tele van a magtár az ukrán import miatt eladhatatlan óterméssel. A gigakészlet és a csillagászati hitelkamatok miatt amúgy is kevés lesz a vevő a termésre.

Az "olcsó" ukrán áruból készül a magyar kenyér. A raktáraink ezért tele vannak búzával, meg kukoricával, repcével, napraforgóval is. A tavalyi és az idei évben az olcsó ukrán terménytől olyan vérszemet kaptak a kereskedők, hogy a miénk nem kell nekik: ukránt hoztak be. Pedig nekünk minden megdrágult, a magyar gazda hogy fog tudni így termelni?

Félő, a magyar gazdák az aratásig már úgysem tudnak megszabadulni az ótermésű búzától, ha még olcsóbban adják, mert a feldolgozóknak már nem kell. Fotó: Depositphotos
Félő, a magyar gazdák az aratásig már úgysem tudnak megszabadulni az ótermésű búzától, ha még olcsóbban adják, mert a feldolgozóknak már nem kell. Fotó: Depositphotos

Így fakadt ki, és kérdezte lapunkat az egyik alföldi termelő. Szerinte sokan már azon gondolkodnak: amíg a háborúnak nincs vége nem is vetnek ősszel, mert nincs értelme.

“Az ukrán áruval nem tudunk versenyezni, és még egy évet nem bírunk ki” - ismerte el a  gazdálkodó.

Elkeseredésével nincs egyedül. Pár héttel a június végén kezdődő aratás előtt sok termelő jár hasonló cipőben. Okkal tart attól, hogy nem tudja majd hová tenni a learatott gabonát. Legtöbbjük ezért az Ukrajnából érkezett gabonát hibáztatja, de nem csak ez okozza a bajt. 

“Két hónapja mondjuk, hogy aratáskor fog kicsúcsosodni a pánik azoknál a termelőknél, akiknek nincs tárolója. Nem fogadják ugyanis sehol a terményét” - előlegezte meg lapunk kérdésére az egyik szakmai szövetség névtelenséget kérő munkatársa.

Nem kell!

Azért nem fogadják ugyanis, mert a jelenlegi magas kamatokkal a feldolgozók, forgalmazók nem tudják hitelből finanszírozni a felvásárlást. A malomipar és a takarmánygyárak így nem fognak a jövő évi aratásig egy évre előre bekészletezni, ezért nem kell a kis termelők áruja.

Tegyük hozzá, azért sem vásárolnak, mert nincsenek rákényszerülve. Sokuknál nagy még az ótermésű készlet. Ez pedig azt is jelenti, ha az idén legalább 5 millió tonnás búzatermést takarítanak be, akkor a tavalyról megmaradt áruval együtt legalább 6 millió tonna lesz a búzakészlet, amelyből mindössze 2,5 millió tonna a belső felhasználás, a többi mehetne exportra. A korábbi években a termés legalább felét külföldön is értékesítették a kereskedők, de a szakember szerint az idén  “az export sem fog működni”. A külföldi vevők is jól bevásároltak az ukrán áruból.

A pohár félig üres, félig tele

Az Agrárminisztérium becslései szerint jelenleg a hazai termelői gabonatárolói kapacitás felében lehet jelenleg termény, de a nyári aratásból származó termény számára - állítja a tárca - így is elegendő a szabad kapacitás. A 20-22 millió tonnára becsült hazai raktárkapacitásból az 5,6 millió tonnát előállítani képes  gazdák visszajelzései alapján ugyanis 2,9 millió tonna termény befogadására van hely. Nagyon nagy arány, hogy a raktárkapacitások nagyjából felében van még termény, mert májusban jellemzően már üresnek kellene lennie a raktáraknak - ismerte el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is.

Mégis úgy értékelte, hogy “országosan van elegendő tárolókapacitás az előzetesen becsült 7 millió tonnányi termény számára”. Azért is abszurd a készletszint, mert 2023 első negyedévében összesen alig 1,3 millió tonna terményt, ebből közel 600 ezer tonna búzát, 156 ezer tonna árpát értékesítettek az exportpiacokon.

A tavalyi aszályos év és a külpiaci kereslet változása miatt az export így 35 százalékkal az elmúlt öt év átlaga alatt van.

Jó hír viszont, hogy a hazai feldolgozók terményfelvásárlását állami kamattámogatással segítik, újra elérhető ugyanis a kedvezményes finanszírozású MFB Élelmiszeripar Forgóeszköz Hitelprogram.

Mint azt a feldolgozóktól megtudtuk, főleg az olcsó ukrán importgabona miatt ilyen nagy az áthúzódó készlet, ami elárasztotta az uniós piacokat. Amint azt cikkünk elején a termelő is sérelmezte, a malmok, takarmánykeverők is inkább ezt vásárolták a magyar gabona helyett is. De sok magyar termelő a múlt ősszel eleve nem is adta el a termést, arra spekulálva, hogy - mint eddig minden évben - tél végére, kora tavaszra jóval magasabb lesz az ára. De nem így lett. A télen még tonnánként csaknem 140 ezer forintos búzaár áprilisra 80-82 ezer forintra, a május végi felvásárlási előszerződések alapján tonnánként 60-70 ezer forintra, vagy az alá, azaz a felére zuhant. Az amerikai, valamint a párizsi tőzsdei jegyzések pedig további árcsökkenést mutatnak. 

Lejtmenet

 

Az AKI PÁIR adatai szerint április utolsó hetében Magyarországon az étkezési búza - áfa és szállítási költség nélküli - termelői ára tonnánként 82,9 ezer forint volt. Ez 31 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, adta közre az Agrárközgazdasági Intézet a gabonapiaci jelentésében. 

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT). a búza májusi jegyzése 219–238 dollár/tonna között alakult. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 233–245 euró/tonna között mozgott.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) 787 millió tonnára becsülte a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést. Ez 7 millió tonnával múlhatja alul az előrejelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 277 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére. A Tallage francia piacelemző vállalat áprilisi tájékoztatása szerint az EU-ban 22 millió hektárról 128,9 millió tonna (+3 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén. A főbb termelő tagországokban biztatóak a terméskilátások. Franciaországban 4,8 millió hektárról 34,6 millió tonna (+3 százalék), Németországban 2,9 millió hektárról 21,9 milliót tonna (–2 százalék) búzát takaríthatnak be. Romániában 2,1 millió hektárról 9,4 millió tonna, Lengyelországban 2,5 millió hektárról 12,6 millió tonna búzatermést jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Bár sokan reménykednek, hogy az ukrán gabona behozatalát tiltó magyar, illetve az importot szabályozó új uniós rendelkezéstől ismét emelkednek majd a terményárak és újra lesz kereslet, a feldolgozók óvatosságra intenek. Magyarországon ugyanis döntően nem a helyi intézkedések, hanem az uniós piaci folyamatok, a kereslet-kínálat alakítja az árakat. Ez esetünkben pedig azzal járhat, hogy hiába korlátozzák egyes tagállamok, közöttük hazánk is a behozatalt, nagyok az uniós készletek is, ezért az aratás kezdetével tovább esik az ár.

A gazdáknak tehát mérlegelni kell, hogy a termeléshez, illetve a szárításhoz szükséges kiadások fedezésére - vállalva a veszteséget - olcsón eladják a tavalyról maradt készletet, helyet csinálva az újnak, vagy a későbbi felértékelődésre spekulálva, azt tovább tárolják. Látva az esős nyárelőt, megvan ugyanis az esélye annak, hogy a gombafertőzéstől az idei termés egy része toxinos - azaz étkezési, takarmányozási célra - használhatatlan lesz. Ez javíthatja az ótermés eladási esélyeit.

Nem szabadul!

Félő, a magyar gazdák az aratásig már úgysem tudnak megszabadulni az ótermésű búzától, ha még olcsóbban adják, mert a feldolgozóknak már nem kell. Mindez a lehető legrosszabb hír azoknak, akik szabad tárolókapacitás hiányában azonnal, a kombájn mellől adnának túl a búzán. Azt jelenti, hogy jó ideig továbbra sem lesz vevő. Az a kereskedő is, aki mégis vásárol - a szakember információi szerint - a ”kombájn mellől” tonnánként már csak alig 30 ezer forinttal, azaz a májusi árak felével számol.

Ha tényleg így lesz, az drámai következményekkel jár majd a termesztésben.

Egyes szakértői becslések szerint a jelenlegi, csaknem egymillió hektáros búza vetésterület a kétharmadára, felére, 500-600 ezer hektárra is csökkenhet átmenetileg.

Tartósan, több éven át azért nem, mert a kalászosok nélkülözheten meghatározó elemei a vetésforgónak. De így is sorsfordító lesz a tavalyi, idei ráfizetéses búzatermesztés sok, nem versenyképes kis gazdaságnak. Amint azt az MBH Bank trendindexről tartott sajtótájékoztatóján Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója is megelőlegezte, gyorsul a koncentráció az agráriumban. Sok kisebb, már nem versenyképes gazdálkodó kényszerül végleg felhagyni a termeléssel, nő az üzemméret, a hatékonyabb nagyobb üzemek veszik át a helyüket.

Dupla, vagy semmi?

 

Már látszik, hogy a tavalyi - és félő, az idei - gabonatermesztés sok, átlagos színvonalon, az ukránnál nagyobb költséggel termelő gazdaságban veszteséges volt. A peresztegi nagygazdaságot vezető Széplaki Tamás lapunk kérdésre úgy becsülte, hogy az egy év alatt nagyjából másfélszeresére nőtt önköltséggel és az idei árakkal 9-10 tonnás hektáronkénti átlagot - azaz a tavalyi országos átlag (4,4 tonna/hektár) több mint kétszeresét kellene búzából elérni ahhoz, hogy jövedelmező legyen a termesztés.

Ekkora hozam itthon - átlagos termelési színvonalú gazdaságban - nemcsak az aszályos 2022-ben volt lehetetlen, még az esős idei tavasz után is esélytelen. A növénytermesztésben azonban legalább öt, de inkább tíz év átlagát érdemes alapul venni a jövedelmezőség értékelésénél. Az elmúlt tíz esztendőből nyolc pedig szerencsére jövedelmező volt a gabonatermesztőknek. Csak remélni lehet, hogy félre tudtak tenni némi tartalékot a szűkesztendőkre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!