5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Könnyű termeszteni, finom és felhasználóbarát az itthon is egyre népszerűbb cékla, amely nemcsak afrodiziákum, minden ízében az egészségünket szolgálja.

Már csak pár hét, és áprilistól itt a hazai szuperélelmiszer, a cékla tavaszi vetési ideje. Pofonegyszerű az ókori Rómában is már a vérkeringést, székrekedést gyógyító csodanövénynek tartott, igénytelen, gyorsan fejlődő növény termesztése. Szántóföldön, kiskertben, akár még a balkonon, egy muskátlisládában is megbirkózhatunk vele. A vetés után alig három hónapra betakaríthatjuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag “répatesteket”.

Áprilistól itt a hazai szuperélelmiszer. Fotó: Depositphotos
Áprilistól itt a hazai szuperélelmiszer. Fotó: Depositphotos

Nő a kereslet

Megtapasztalva a céklafogyasztás előnyeit nem csoda, hogy évről évre nő a kereslete, és egyre nagyobb területen termesztik itthon is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB úgy becsüli, hogy két év alatt (2021-2022 között) másfélszeresére, igaz, így is mindössze 343 hektárra nőtt a cékla hazai termőterülete. A hozamok is emelkedtek, így hektáronként átlagosan 55 tonna gyökérzöldséget takarítanak be a gazdák.

Könnyű termeszteni

A Földközi-tenger térségéből származó céklát a megvastagodott répatestéért termesztjük. Itthon főleg a bíborlila népszerű, de zöld sárga, édes, sőt diós ízű céklákat is kedvelik. A szakirodalom szerint könnyen termeszthető, nem túl igényes növény. Tavasszal - április közepént-végén - jól előkészített, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, nem túl kötött és nem savas talajba 40 centiméteres  sortávolságra és 5-10 centiméteres - vagy akár 20-25 centiméteres tőtávolságra, körülbelül egy-két centiméter mélyre vetik. Ezután egy centiméteres talajréteggel fedik. (Később szikleveles korban 15-25 centiméteres tőtávolságra egyelni kell a kikelt állományt.) A cékla másodvetése - más zöldségek után - júliusban időszerű. A csírázáskor és kezdeti fejlődési szakaszában vízigényes a növény, heti többször is öntözni kell. A vetéstől a cékla betakarításáig fajtától függően 60-90-110 nap telik el. Megyeri Szabolcs kertészeti honlapja szerint akkor érdemes betakarítani, amikor a gumók már akkorák, mint egy teniszlabda. Ha túl sokat várunk a szedéssel, a gyökér túlságosan megfásodik. Friss fogyasztásra inkább a nyáron felszedett céklát használják, a prizmás téli tárolásra október végén, november elején takarítják be.

Páratlanul gazdag a beltartalma

A kamara és a FruitVeB korábbi piaci körképéből azt is megtudtuk, hogy a cékla miért szuperélelmiszer. Elsősorban azért, mert bőséges kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás. Emellett rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is tartalmaz, ráadásul folsavat, niacint és biotint is találunk benne. Az ősi rómaiak céklalével csillapították a lázat, a fájdalmat, sőt afrodiziákumként is fogyasztották, amelytől könnyebben estek szerelembe. (Állítólag Aphrodité, a szerelem istennője is céklával fokozta a vonzerejét, aminek van tudományos alapja. A növény ugyanis bórt tartalmaz, amely növeli a szervezet tesztoszteron szintjét.)

Az elemzés szerint a cékla segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését. A benne lévő nitrátok ugyanis a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak, amelyek fokozzák a véráramlást. Ezzel javítják az izmok, a szív, a tüdő, sőt az agy működését. A jobb véráramlás csökkenti a vérnyomást, megelőzi a stroke kockázatát is. Edzés közben is javítja a test oxigénfelhasználását. A céklában lévő kálium is jót tesz az izomzatnak.

A növény ráadásul olyan cukrot is tartalmaz (6-9 százalék), amely stimulálja az agyban a dopamin, azaz a boldogsághormon termelését, ettől jobb a hangulatunk. A növény levében lévő lutein és zeaxantin pedig mérsékli az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

Természetes védelem

A céklában sok:

  • a rost (ez segíti az emésztést, mérsékli a koleszterinszintet),

  • a C-vitamin, a folsav, a vas (vérképző), a magnézium (védi a szívet és az érrendszert, támogatja az izomműködést), 

  • az antioxidáns (immunerősítő, kisebbíti a daganatos betegségek kockázatát, gyulladáscsökkentő),

  • nitráttartalma fokozza az állóképességet, mivel kevés benne a szénhidrát előnyös a fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek.

Forrás: egeszsegdietetika.hu

A céklát jellegzetes bíborvörösre festő antioxidáns, a betacianin védi a szívet, csökkenti a gyulladásokat.

Sokrétű gyógyhatásai

A kamara és a FruitVeB azt is megállapította, hogy a cékla tisztítja a májat, erősíti a bélrendszert. A növényben lévő metionin és béta-glicerin hatására ugyanis a szervezet könnyebben távolítja el a mérgeket a májból és a vesékből. A betain pedig zsírégető antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású is. Jó hír a székrekedéssel küzdőknek, hogy a céklában sok a rost. Ez jótékonyan gyarapítja a bélflórában a mikrobák tömegét, könnyítve ezzel az emésztést, a bélperisztaltikát és a tápanyagok felszívódását, mérsékli a koleszterinszintet.

Hab a tortán, hogy aki rendszeres fogyasztja ezt a gyökérzöldséget, annak szebbé válik az addig gyulladt, pattanásos bőre, a haja és a körme is.

Nagy lehetőség a konyhában

Az egész évben fogyasztható cékla szuperélelmiszer jellege a gasztronómiai előnyeiben is megmutatkozik, és nem csupán azért, mert finom és sokoldalú. Jól illeszkedik az egészséges, kiegyensúlyozott étrendbe. Salátának, levesekben, savanyítva, köretként, főzeléknek, sőt snack-nek, még a süteményekben is használják, mert főzve, párolva is ízletes, de sütve, grillezve, zöldségcsipszként még finomabb.

Mivel a főzéssel sok értékes anyag távozik a céklából, ezért sokan inkább a nyers levét fogyasztják: ez a smoothie-k népszerű alapanyaga. Azonban hiába finom és gyógyító hatású a céklából sem megárt a sok. A legalábbis a SuperGreens arra figyelmeztet, hogy  “a cékla túlzott fogyasztása oxaláttartalma miatt, vesekövet okozhat”. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!