1p

A szokásosnál mintegy 3 héttel hamarabb indult a vegetáció.

Az eddig kirajzolódó kép alapján a nagyon jó virágzás ellenére sem látunk jó meggytermést – mondta a Népszavának Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A meghatározó ágazati szereplők körében május elején végzett előzetes felmérés alapján 2024-ben a tavalyihoz hasonló, átlag alatti termésre számítanak, ami 50-60 ezer tonna közötti mennyiségnek felel meg. Tavaly hazai meggytermés 57 ezer tonna volt, ami szintén átlag alattinak számít, betudhatóan az akkori kedvezőtlen időjárásnak és erős moníliafertőzésnek.

Az idei magyarországi gyümölcsszezon sem tekinthető átlagosnak. Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a szokásosnál mintegy 3 héttel hamarabb indult a vegetáció – mondta el a szakember. A meggy virágzása is lezajlott szinte az egész országban nagyobbrészt március végén, április első felében, mégis a termésre vonatkozó becsléseket nagyban megnehezíti, hogy fajtánként, régiónként, mikrokörzetenként, de még egy gazdaságon belül, ültetvényenként is nagyon eltérő a kép. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!