5p

Czerván György fideszes képviselőnek is fontos lehet, hogy a felcsúti milliárdos sikeresen vigye tovább a céget.

Sokat kellett rá várni, de most már hivatalosan is a Mészáros-birodalom része a tápiószentmártoni Aranyszarvas-csoport - derül ki nyilvános adatbázisokból. A felcsúti milliárdoshoz tartozó Talentis Agro Holding tavaly decemberben jelentette be, hogy Magyarország legnagyobb földterülettel rendelkező vállalatcsoportja az Agro-Várkony-csoport és az Aranyszarvas-csoport felvásárlásával tovább erősítette vezető pozícióját az agráriumban.

A napraforgó is Mészáros Lőrincnek terem
A napraforgó is Mészáros Lőrincnek terem
Fotó: Fotó: Pixabay

Az Aranyszarvas-csoport egy 1,1 milliárd forintos árbevételű, 1100 hektár földterületen tevékenykedő cégcsoport, melynek Tápiószentmártonban van a székhelye, és négy céget foglal magában. Ez az Aranyszarvas Zrt., a Kőrösi Kft., az Aranyszarvas Szövetkezet és a Juropa Kft.  A Turista Magazin korábbi leírása szerint a Gödöllői-dombság és a Kiskunság közti területen egy izgalmas, sokarcú táj bújik meg, a Tápió-vidék. Az egykori hordalékkúp-síkságon löszhátak, homokdombok és köztük patakok, mocsarak húzódnak. Régi mezőgazdasági terület, és eddig nem lehetett arról hallani, hogy erre is lennének Mészáros Lőrincnek földjei, de most már biztos lehet benne a turista: ha arra jár, akkor ott is a leggazdagabb magyar földjeiben gyönyörködhet.

A felvásárlás tehát már tavaly decemberben megtörtént, most csak egyéb részletek derültek ki: az Aranyszarvas-csoport hivatalosan az FBSN Agrár Management Kft.-én keresztül kapcsolódik a cégbirodalomhoz. Ezt április 4-én jegyezték be. Lapunk írta meg először 2022 márciusában, hogy az FBSN Agrár Management Kft. ügyvezetőjének Tímár Imrét nevezték ki, aki 2021 februárjától az új cég alapításáig egy másik Mészáros-érdekeltség, a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója volt.

A vagyonkezelő Mészáros-cégnek kellően bonyolult a tulajdonosi köre:

  • Mészáros Lőrinc mellett tulajdonrésszel bír még
  • a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap,
  • a szintén Mészáros-érdekeltség, a Talentis Agro Zrt.,
  • valamint a Prime Deal Magántőkealap.

Utóbbi kezelője a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt., melynek igazgatóságának elnöke az a Kertész József Tamás, akit Mészáros Lőrinc ügyvédjeként is ismernek.

Az Aranyszarvas Zrt.-nek kalandos múltja van. Azt még 2013-ban írta meg a sajtó, hogy Czerván György egykori agrárállamtitkár cége, az Aranyszarvas Zrt. Tápiószentmártonban jutott egy 5,8 hektáros területhez, amelyet ez év október 15-ig használhat a cég. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis meghirdette a termőföldet, így azt a jövőben egy magánszemély művelheti. Hangsúlyozták, hogy Czerván három és fél éve nem dolgozik a cégnél, ám akkori vagyonnyilatkozata szerint 24,88 százalékos tulajdoni hányada volt benne. A több mint 1100 hektáron gazdálkodó Aranyszarvas Zrt. közel 130 milliós uniós támogatást zsebelhetett be.

Azt meg talán még Mészáros Lőrinc sem tudja, hogy miről kapta a cég az Aranyszarvas nevet. Tápiószentmárton település hivatalos oldaláról viszont kiderül, hogy a huszadik század elején sokakat foglalkoztatott a magyarság eredetének kérdése, a magyar őstörténet esetleges kapcsolódása a hun néphez és ezáltal Attila királyhoz.

1923 meglepően meleg novemberének 8. napján, Blaskovich György és testvére János javaslatára Bella Lajosnak a Magyar Nemzeti Múzeum régészének vezetésével, az akkor már kisebb-nagyobb megszakításokkal tavasz óta tartó ásatások legfontosabb lelete, egy szkíta aranyszarvas került elő, Blaskovich Aladár birtokán a mai Attila dombon a Kincsem Lovaspark területén. A terület tulajdonosa, aki maga fedezte az ásatások költségeit, az ilyen nagy értékű leletek esetében kissé meglepő módon, ingyen lemondott az ötvösremekről a Magyar Nemzeti Múzeum javára (később a zöldhalompusztai kincset az aranyszarvassal, közadakozásból tudta megvásárolni a múzeum)

- olvasható a történet az önkormányzat oldalán.

Nagy lehet az aranyszarvas kultusz Tápiószentmártonban, hiszen a helyi focicsapatot is Aranyszarvas SE-nek hívják. Czerván György most is a térség országgyűlési képviselője és tavaly augusztusban azzal büszkélkedett el, hogy átvette a győztes Aranyszarvas csapat nevében a kupát Toldi Tibor polgármestertől, sporttársától. A fideszes képviselő legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján 2023 végén tagja volt az Aranyszarvas Szövetkezetnek, amely most már a Mészáros-birodalom része.

Az aranyszarvas kultusz része, hogy a helyi nyugdíjas egyesületet is Aranyszarvas Nyugdíjas Egyesületnek hívják. Januárban írta meg a Válasz Online, hogy 50 millió forintot kapott a kormánytól a szervezet a helyi nyugdíjasközpont kialakítására, az egyesület vezetője, Bohacsek Jánosné korábban a helyi Fidesszel szövetséges Tápiószentmártoni Polgári Egyesület titkára volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!