3p

Tudta, hogy létezik Malbec Világnap is? Minden évben 2011 óta, április 17-én tartják, annak emlékére, hogy Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök hivatalosan is küldetésévé tette, hogy átalakítsa Argentína borászatát, és ezért új fajtákat hozatott be. Ebből az alkalomból tartott nagyszabású borászati találkozót Magyarország argentin nagykövetsége az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Argentin bor, Tokajból

A történet a XIX: század közepére nyúlik vissza: 1853. április 17-én az akkori elnök megbízta Michel Aimé Pouget francia szakembert, hogy hozzon új szőlőfajtákat Argentínába, és e fajták között volt a Malbec is, amely olyannyira megkedvelte az argentin talajt és időjárási viszonyokat, hogy sokkal jobb borokat köszönhettek neki a termelők, mint saját országában. 

A következő években, különösen az 1990-es években, Argentína a Malbecet jelölte ki vezető szőlőfajtájának. Több, mint 10 000 hektárnyit telepítettek, és a belőle készült testes, aromás vörösbor az ország exportjának vitathatatlan vezetőjévé vált.  A sikerszéria azzal vált teljessé, hogy az Egyesült Államokban felfedezték e vörösbort, amely oly jól illik a steakekhez.

A Winehub borközpontban, Óbuda szívében, a világnap alkalmából szakírók, kereskedők, borászok és sommelier-k gyűltek össze, hogy ismerkedjenek e különleges vörösborral.

A legizgalmasabb kínálat Tokajból érkezett. Bizonyára kevesen tudják, hogy a tokaji Zombory pincészetben otthonra lelt e szőlőfajta.

Elhozni az új világ vállalkozó szellemét

A projekt három vállalkozó szellemű szakember,  Roberto Timms, Jorge Ramírez és Esteban Zomborybarátságából született.  Zombory Esteban (vagyis István), a nevét viselő Pince tulajdonosa, amely a térség reprezentatív borainak készítésére, valamint az argentin terroir és stílus tükrözésére törekszik. Ahogy honlapjukon fogalmaznak, a nagy európai borok hagyományait és technikáit ötvözik az új világ vállalkozó szellemével.

Mint megtudtam, modern borkészítési technikáik közé tartozik a rozsdamentes acéltartályokban történő erjesztés, a Taransaud vagy Seguin Moreau francia tölgyfahordókban történő érlelés, ahol a borok 12-14 hónapig pihennek, majd két-három évig palackban érlelődnek a kívánt kifinomultság és egyensúly elérése érdekében, mindig Roberto de la Mota főborászunk, Dél-Amerika talán leghíresebb borászának és olyan ikonikus borok alkotójának irányítása alatt.

Választékbővítés, Dél-Amerikából

A Winehubban - amely magát nem csupán egy nagyméretű borközpontnak nevezi, hanem közösségi platformnak is - az est hamisítatlan argentin hangulatáról a nagykövetség gondoskodott: nem hiányzott a vérforraló tangó sem.

A szőlőfajta eddig sem volt teljesen ismeretlen Magyarországon, szinte mindegyik borkereskedésben megvásárolható belőle többféle- szélesítendő a vörösborok magyar és francia dominanciájú választékát. Sőt, több helyen megpróbálkoztak pár évvel ezelőtt a termesztésével is.

Jómagam először a Zala megyei Nagyradán kóstoltam10 évvel ezelőtt, ahol a Cezar Winery tulajdonos-igazgatója, Stefan Cezar, azaz Császár István először szüretelt Malbec-et. A zalai-argentin bort a legmodernebb technológiákon alapuló, acéltartályos borászat látogatóközpontjában mutatta be szakújságíróknak az 1956-ban Svédországban letelepedett Császár István. A Malbec akkor csak engedélyezett kísérleti fajta volt, de nagy jövő állt előtte, már akkor is, a borász szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!