<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Több százezer honfitársunk keres boldogulást külföldön, köztük az angliai csoport a legnagyobb, oda települtek ki a legtöbben, zömmel Londonba, de vannak a déli országrészen is elég sokan. Eltérő tapasztalatokkal bírnak az egészségügyről. Most egy Southamptonban élő olvasónk levelét közöljük, de másokét is várjuk onnan.  

Aranyélet című rovatunkban a hét közepén videós darabokat közlünk, amiben a hét aktuális történéseiről kérdezzük az utca emberét. Csütörtök és vasárnap esténként olvasói levelek jönnek. Bármilyen hétköznapi tapasztalatáról írhat a közvetlen környezetéből, vagy kikapcsolódása idejéről. Jóról is, rosszról is, a lényeg, hogy röviden és szélsőségektől mentesen írja meg. 

Szerkesztőségünk a beérkezett olvasói levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek minden beérkező levelet leközölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

Az orvos-beteg kapcsolatban mindenütt kulcsfontosságú a korrekt tájékoztatás. Fotó: pixabayAz orvos-beteg kapcsolatban mindenütt kulcsfontosságú a korrekt tájékoztatás. Fotó: pixabay

„Tisztelt Szerkesztőség!

Az angliai Southampton városban élek, magyar állampolgár vagyok. Több betegségem van. Március óta nem jól érzem magam. Test szerte viszkettem, nyirokcsomó több helyen. Tavaly fogytam egy kicsit. A nyirokcsomóm továbbra is hol nagyobb, hol kisebb. Vérvétel volt többször. A hemoglobin, a hematoktrit és a vörösvérsejt értékek magasak. A hemoglobin a többi vérvételkor többet mutatott.

Legelső szakrendelésre fül-orr gégészetre küldtek a General Hospitalba. Ott az orromba egy csövet engedtek le, kamerával. Ez rendben volt. Itt mondták, hogy még nyaki ultrahangot néznek és egy biopszia lesz a nyirokcsomóból. Július 18-ra kaptam időpontot. A nyakamat megultrahangozták.

A biopsziát nem csinálták meg, közölték, hogy most nincs benn egy magyar tolmács sem, telefonon se tud senkit kapcsolni, majd 1 hét múlva megcsinálják, ha jó nekem. Július 25-re kaptam időpontot biopsziára. Egy helyiségben kb. 4 személy fogadott. Egy ott dolgozó magyar hölgy volt ekkor fordítani és felhívtak még egy tolmácsot. Egyfolytában azt mondta a telefonos tolmács, hogy mondjam, hogy igen, hogy elkezdhessék.

Felvetettem, hogy nem tájékoztatnak semmiről, alá sem íratnak semmit, egyáltalán, hogyan fogom megkapni az eredményt? Mondanom sem kell hogyan bántak velem szóban. A GP-nek, azaz a háziorvosnak küldik majd meg, csak ennyit mondtak.

Azt mondták, hogy majd a háziorvos átküldi az eredményt a mobil alkalmazáson keresztül. Kicsit rossz ez a helyzet, nem ismerem ezt az alkalmazást, így 44 évesen sem, idősek még úgy sem, gondolom. Egyébként Angliában sem a kórház, sem a háziorvos nem ad ki semmilyen személyes adatot.

Ezután nemtetszésemnek adtam hangot július 25-èn, hogy itt sérül a betegjog és külföldi állampolgár vagyok és csak kéréssel fordultam vizsgálat előtt a személyzethez. Közöltem velük, hogy Magyarországon kézbe adják a röntgen, a biopszia, a vérvétel és minden más eredményt.

Teljesen összezavartak, amikor behívtak, és a telefonos tolmács azt mondta, hogy csak a nyakamat fogják megszurkálni. Semmi egyéb tájékoztatás. Mindössze annyit kérdeztek, hogy bevettem-e a gyógyszert a várnyomásomra. Mikor kicsit hangosabban beszéltem, és már el akartam menni, hogy nem kérem így a vizsgálatot, a fent említett négy egészségügyi alkalmazottból az egyik azt hangoztatta, hogy hívja a biztonságiakat. És elment, majd 2 Securytis férfi jött vele.

Végül csak bele egyeztem a vizsgálatba. Végig ott álltak a vizsgálat alatt, míg nem végeztem és nem távoztam. Magyarországon, a saját hazámban ilyen sosem ért egyetlen egészségügyi intézményben sem. Szégyen, hogy Angliában a Securityt hívják a betegre, pedig nem csináltam semmit. Itt a betegjog nulla, és még meg is aláztak.

Üdv: KK”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.