2p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Akár a második hullám csúcsára is felfuthat a fertőzés a harmadik szakaszban. Gulyás Gergely miniszter válaszolt a kérdéseinkre.

A Kormányinfó részeként lapunk kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • Elsőként arról kérdeztük a kormány tagját, hogy mely szakmai szervezetekkel egyeztetnek az önkormányzati hatáskörbe tartozó településrendezési terv meghatározásának módosításáról, tervezett központosításáról? Gulyás Gergely szerint egyelőre a szabályozási koncepció kialakítása zajlik, ami a legcsekélyebb mértékben sem veszélyezteti az önkormányzatok jogkörét. A szakmai egyeztetésben részt vevő szervezetek között említette a Magyar Építész Kamarát, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Megyei Jogú Városok Szövetségét, a Balaton Fejlesztési Tanácsot és "egyes állami főépítészeket".

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen (Archív - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen (Archív - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

  • A járványhelyzet alakulására, a harmadik hullám súlyosságára, egy esetleges negyedik hullám megjelenésére vonatkozó kérdésünkre azt mondta, remélik, hogy nem lesz negyedik hullám, mert az oltások a tivábbiakban elégséges védelmet adnak. Ami a harmadik - tehát a jelenlegi - hullámot illeti, a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a modellszámítások nem pontosan egyeznek a felfutás intenzitását illetően: van olyan szakértői vélemény, amely szerint a továbbfertőzési ráta akár elérheti a második hullámban tapasztalt csúcsot is. Jelenleg ez a mutató 1,2 fölött van. Gulyás Gergely szerint azon múlik a járvány terjedése, hogy "az emberek kapcsolattartása mennyire intenzív", s a kulcs az, hogy "a társasági megjelenést mérsékelni tudják". 
  • Az előző kérdéssel összefüggésben arra is kíváncsiak voltunk, hogy növeli-e  kormány az egészségügyi büdzsét a 2022-es, készülő költségvetésben a járványhelyzetre tekintettel, hogy a koronavírusra, vagy más járványokra felkészültebb legyen az ellátás. "Nem kérdés, hogy az egészségügy lényegesen több forrást fog kapni jövőre" - közölte a miniszter, aki az elmúlt időszakban végrehajtott ágazati béremelésekre emlékeztetett, amelyek összességében százmilliárd forntos nagyságrendben emelik meg az egészségügyre fordított forrásokat. Arra viszont nem tért ki a válaszában, hogy az intézményrendszer fejlesztésére is több forrást biztosítanak-e a 2022-es büdzsében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!