Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Akár a második hullám csúcsára is felfuthat a fertőzés a harmadik szakaszban. Gulyás Gergely miniszter válaszolt a kérdéseinkre.

A Kormányinfó részeként lapunk kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • Elsőként arról kérdeztük a kormány tagját, hogy mely szakmai szervezetekkel egyeztetnek az önkormányzati hatáskörbe tartozó településrendezési terv meghatározásának módosításáról, tervezett központosításáról? Gulyás Gergely szerint egyelőre a szabályozási koncepció kialakítása zajlik, ami a legcsekélyebb mértékben sem veszélyezteti az önkormányzatok jogkörét. A szakmai egyeztetésben részt vevő szervezetek között említette a Magyar Építész Kamarát, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Megyei Jogú Városok Szövetségét, a Balaton Fejlesztési Tanácsot és "egyes állami főépítészeket".

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen (Archív - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen (Archív - Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

  • A járványhelyzet alakulására, a harmadik hullám súlyosságára, egy esetleges negyedik hullám megjelenésére vonatkozó kérdésünkre azt mondta, remélik, hogy nem lesz negyedik hullám, mert az oltások a tivábbiakban elégséges védelmet adnak. Ami a harmadik - tehát a jelenlegi - hullámot illeti, a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a modellszámítások nem pontosan egyeznek a felfutás intenzitását illetően: van olyan szakértői vélemény, amely szerint a továbbfertőzési ráta akár elérheti a második hullámban tapasztalt csúcsot is. Jelenleg ez a mutató 1,2 fölött van. Gulyás Gergely szerint azon múlik a járvány terjedése, hogy "az emberek kapcsolattartása mennyire intenzív", s a kulcs az, hogy "a társasági megjelenést mérsékelni tudják". 
  • Az előző kérdéssel összefüggésben arra is kíváncsiak voltunk, hogy növeli-e  kormány az egészségügyi büdzsét a 2022-es, készülő költségvetésben a járványhelyzetre tekintettel, hogy a koronavírusra, vagy más járványokra felkészültebb legyen az ellátás. "Nem kérdés, hogy az egészségügy lényegesen több forrást fog kapni jövőre" - közölte a miniszter, aki az elmúlt időszakban végrehajtott ágazati béremelésekre emlékeztetett, amelyek összességében százmilliárd forntos nagyságrendben emelik meg az egészségügyre fordított forrásokat. Arra viszont nem tért ki a válaszában, hogy az intézményrendszer fejlesztésére is több forrást biztosítanak-e a 2022-es büdzsében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.