<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az egyaránt június 28-án nyilvántartásba vett Opus Bridge-dzsel és Opus New Way-jel együtt immár 12-re emelkedett a Magyarország leggazdagabb embere tulajdonában lévő magántőkealapok száma. Az azokat menedzselő két cég közül az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek volt jobb éve, miután a tavalyelőttinél magasabb, közel 210 millió forintos adózott nyereséget ért el 2020-ban. Ezt Mészáros – több cégével ellentétben – nem vette ki osztalékként.

Mészáros Lőrinc neve először 2017 júniusában bukkant fel a magántőkealapokkal összefüggésben. Akkor kezdett meghonosodni ez a tőlünk nyugatabbra akkor már jó ideje működő konstrukció, miután kreatív és innovatív hazai elmék rájöttek arra, a magántőkealapokon keresztül úgy fektethetnek be bármibe, hogy a tőketulajdonosok kiléte százszázalékos biztonsággal rejtve marad a nyilvánosság előtt – ezt garantálják ugyanis az ezen alapokról szóló szabályok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyan nyilvántartja a magántőkealapokat, ám csak olyan adatokat lehet megtudni, hogy például azokat mikor vették lajstromba, melyik cég az alapkezelőjük, illetve ki a könyvvizsgáló. 

A magántőkealapokat (is) halmozó Mészáros Lőrinc. Fotó: MTIA magántőkealapokat (is) halmozó Mészáros Lőrinc. Fotó: MTI

Cikkünk megjelenésekor az MNB 96 magántőkealapot tart nyilván. Négy évvel korábban azonban még ritkának számítottak, mint a fehér holló. Illetve e tekintetben indokoltabb öt évre visszatekinteni, hiszen bár Mészáros neve valóban 2017 júniusában fonódott össze a Metis nevű magántőkealappal, utóbbi már 2016 tavaszán berobbant a köztudatba. Akkor vált bizonysággá az addig csak piaci berkekben nem is annyira halkan szájról szájra vándorolt információ, miszerint az MKB Bankot privatizált egyik titokzatos tulajdonos a Metis Magántőkealap, amelyet az általa alapított Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. menedzsel, élén a korábban a Raiffeisen Bank kecskeméti fiókját irányító Jaksa Jánossal. 

Bár az a már említett piaci pletyka arról szólt, hogy Jaksa cége Mészáros megbízásából – azaz strómanjaként – vásárolt MKB-részvényt, erről azóta sincs írásos bizonyíték.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.