3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Fontos megállapításra jutott Zsiday Viktor a mostani orosz-ukrán háborús helyzet lehetséges tőkepiaci hatásainak elemzése alapján.

Külföldi elemzők véleménye alapján ma reggeli cikkünkben azt írtuk, hogy "ha az orosz bankok nem tudják behajtani a követeléseiket vagy teljesíteni a kötelezettségeiket a világ többi részével szemben, a globális pénzügyi rendszer likviditási sokkhullámokat élhet át. Olyanokat, amelyek csak a 2020 márciusi likviditási sokkhoz vagy a Lehman Brothers 2008-as fizetésképtelenségéhez hasonlíthatók."

Zsiday Viktor befektetési tanácsadó azonban friss blogbejegyzésében azt írja, "valószínűleg nagyon hasonló események zajlanak a régiónkban most, mint 1998-ban". Ami magyarázatot adhat arra, miért kerül a forint egyre újabb és újabb történelmi mélypontra.

Még az euróval szemben a 381-et közelítő mélypont alá is gyengülhet a forint, de utána elindulhat felfelé. Fotó: depositphotos
Még az euróval szemben a 381-et közelítő mélypont alá is gyengülhet a forint, de utána elindulhat felfelé. Fotó: depositphotos

Eszerint az orosz részvények ára 1998-ban is a töredékükre esett, a velük történő kereskedés befagyott, és a kelet-európai fókuszú befektetési alapokból ijedten kiszállni próbáló befektetők készpénzigényét úgy elégítették ki az alapkezelők, hogy adtak mindent, amiben még volt likviditás. Elsősorban magyar részvényeket. Mivel az ezekért kapott pénzt a részvények eladása után ki is kellett vinni az országból, az azonnal gyengíteni kezdte a forintot.

Ehhez járult még hozzá a korábban tömegesen nyitott, kamatkülönbségre játszó (úgynevezett carry-play) pozíciók (gyakran kényszer)zárása, ami szintén a forintot gyengítette. A jegybank intervencióval és kamatemelésekkel válaszolt, így sikerült a vállalt (4,5 százalék széles) kereskedési sávon belül tartani a forintot, bár a határidős piacon (Budapesti Árutőzsde) kiesett a sávból a forint (ott nem interveniált a jegybank).

A magyar részvények ára 1998-ban is mélyen a fundamentális értékük alá esett, de ez nem érdekelte az alapkezelőket: nekik azonnali pénzre volt szükségük a befektetőik kifizetéséhez, és máshonnan nem nagyon tudták előteremteni, mint a leglikvidebb kelet-európai értékpapírjaik likvidálásával. Így esett például 27 ezerről egészen 3 700 forintig a Richter (amelynek a profitabilitását akkor is keményen érintette az orosz gazdasági összeomlás), de felezett a ma is jelentős orosz kitettséggel rendelkező OTP Bank, valamint a Mol is - noha ez utóbbi kettő nyereségességét az orosz katarzis nem nagyon érintette.

Szintén jellemzőek voltak az akkori és mostani piacra is a hatalmas, akár napon belüli 10-15 százalékos fel-le mozgások.

Az ilyen jellegű, flow (vagy mondhatjuk kényszerlikvidálás)-vezérelte eladási hullámokban nem kell keresni a fundamentumot, habár valamekkora fundamentális mozgatórugó az elején mindig van benne, de bőven túllő azon - figyelmeztet Zsiday Viktor. A mozgás addig tart, ameddig tart, és inkább technikai jelekből (aljépítés) lehet megmondani a mozgás végét, mint fundamentális indikátorok (alulértékeltség) alapján.

A befektetési tanácsadó konkluziója szerint "a jelenlegi helyzetben szinte minden egyezik az 1998-assal: valószínűleg a befagyott orosz részvények helyett részben innen viszik ki a tőkét a befektetők, továbbá az elmúlt hónapokban kiépült (bár az 1998-asnál jóval kisebb, mert akkor ebben valódi mánia volt) forint-carry pozíciók zárása zajlik. Amennyiben ezek igazak, akkor a magyar eszközök (részvények, forint, kötvények) jó befektetési lehetőséget fognak jelenteni, de előtte valami stabilabb aljat kellene látnunk, és valószínűleg szükség lesz a jegybank agresszív beavatkozására is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!