Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bod Péter Ákos Bod Péter Ákos

Világszerte jól hangzó szlogen, hogy a kormányok újraindítják a gazdaságot. A politika szereti magát a világ közepének beállítani, de vajon tényleg volt-e reset, vagy ez is csak egy hangzatos kijelentés? Állandó szerzőnk, Bod Péter Ákos az aktuális gazdasági adatok tükrében ír az újraindításról.

Nemcsak a magyar kormánypropaganda szeret úgy tenni, mintha a gazdasági eredményeket bölcs állami intézkedéseknek köszönhetnénk, a gazdasági bajokért pedig külső okok felelnének, most éppen a vírus; gyakori szófordulat a politikai beszédekben máshol is a gazdaság újraindítása („reset”). A dolog persze eleve komolytalan, hiszen a gazdaságot nem a kormányzat működteti, hanem a társadalom egésze: a vállalkozók, a munkavállalók, a fogyasztók, a menedzserek és a megtakarítók. Millió egyéni és csoportos döntésből lesz az, amelyet azután a statisztika jelentős késéssel és bizonyos megbízhatósággal makrogazdasági adattá formál és nyilvánosságra hoz.

Mit mérünk, mit nem?

Nagy átalakulás vagy válság közepette az elfogadott módszertanon nyugvó statisztikai rendszerek különösen pontatlanul rögzítik a gyorsan változó valóságot; ezt mindig jó fejben tartani, ha a hivatalos adatokkal dolgozunk. Majd 2021 őszén talán lesz már viszonylag megbízható adatunk arról, hogy mennyi is volt 2020-ban a bruttó hazai termék (GDP) - és nem lennék meglepve, ha még 2022-ben is módosulna a múlt.

De nem ez most az itteni témánk, hanem az kérdés, amely valóban sokakat foglalkoztat: „mikor indul újra a gazdaság?”.

Ezt a kérdést a szakmai rendezvényeken minden elemző megkapja 2020 tavaszától kezdve, aztán próbál optimistán vagy éppen a kiábrándító nyíltsággal sokkolva mondani valamit. Holott nem lehet szakmailag kielégítő választ adni a kérdésben rejlő két előfeltevés miatt.

Az egyik az, hogy van „a” gazdaság. Statisztikai értelemben persze van, pontosabban a nemzeti számlák negyedéves, éves összesítéséből előáll egy országos adat. Az viszont valóban csupán egy makro-szemléletű szám, miközben a kérdező igazából nem erre kíváncsi, hanem az ő életét, megélhetését, szakmáját érintő helyzetre és annak alakulására, kilátásaira.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.