3p

Márciustól már az új Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) szerint kéne időpontokat foglalniuk a háziorvosoknak, de hiába kaptak március 7-én ezzel kapcsolatban levelet, sokuk elképzelni sem tudja egyelőre, hogy is fog ez működni. 

Még a múlt év őszén indította a kormányzat mintegy 90 szakrendelő közreműködésével az úgynevezett Járóbeteg Irányítási Rendszert (JIR), amelyben a páciensek a különböző szakrendelésekre akár online, vagy egy callcenter segítségével is kaphatnak időpontot. Az új rendszerrel az volt a céljuk, hogy a rendelési idők minden percében lássanak el beteget.

A Belügyminisztérium a rendszert majd valamennyi szakrendelőre, háziorvosra kiterjeszti, sőt idén júliustól már maguk a betegek is foglalhatnak időpontot az úgynevezett Egészségablak applikáció segítségével.

A háziorvosok nem repesnek az új feladattól.
A háziorvosok nem repesnek az új feladattól.
Fotó: Fotó: Depositphotos

A háziorvosi időpontfoglalás részleteiről tavaly októberben társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet már akkor erős tiltakozást váltott ki az alapellátók körében, emiatt több szakmai szervezet is aláírásgyűjtésbe kezdett, de kormányzati visszajelzés nem volt. 

Ellenben február utolsó napján megjelent a jogszabály, március 7-én pedig arról kaptak levelet a háziorvosok az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) főigazgató-helyettesétől, hogy március elsejétől a beutaló köteles ellátásokra – ha a beteg személyesen megjelenik a rendelőben – a háziorvosnak kell az úgynevezett digitális időpontfoglaló rendszerben előjegyeznie a páciensét - írja a Népszava.

De a lap által az ország különböző pontjain megkérdezett háziorvosok egyike sem tudja használni az új rendszert,

a betegek ellátáshoz most alkalmazott szoftvereik tanúsítására várnak, ugyanis ez lenne az egyik előfeltétele az új rendszerhez való csatlakozásnak. Volt aki úgy tudta, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) részéről sem készültek el még azok a fejlesztések, amelyek zökkenőmentessé tennék a háziorvosok számára a betegút szervezését.

"Gyakran lassú az E-tér, vagy az éppen a keresett ellátásra nincs általában kiajánlott időpont” - mondta egyikük.

A szakrendelők arról számoltak be, hogy ők egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy kiajánljanak időpontot a háziorvosok számára.

Miután a Magyar Orvosi Kamara is tiltakozott a háziorvosoknak március hetedikén kiküldött levél miatt, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ad hoc egyeztetést kezdeményezett az érdekképviselőkkel. Így szerdán a belügyminisztériumban az ágazat vezetői arról tájékoztatták a Magyar Orvosi Kamara képviselőit, hogy március elsejétől mégsem kell egységesen alkalmazni a háziorvosoknak az időpontfoglaló rendszert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!