6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha választani lehetne, vajon mit választanánk? Egészséges vagy jó apát? A tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak gyakran választják a jó apa szerepét, miközben az egészségüket a háttérbe szorítják. Magyarországon június harmadik vasárnapján az apákat ünnepeljük.

Az apává válás jelentős mérföldkő egy férfi életében, gyakran megváltoztatja a gondolkodásmódját: az „én” helyett elkezd a „mi-re” összpontosítani. De az apaságnak azt is meg kéne változtatnia a férfiakban, hogyan viszonyulnak az egészségükhöz. 

Mert az apák sajnos nem úgy tekintenek az egészségükre, hogy orvoshoz járnak vagy zöldségeket, gyümölcsöket esznek, sportolnak. Fókuszukban az áll, hogy a munkájukból eltartsák a családjukat, védjék és taníttassák a gyermekeiket, és egy közösséghez vagy közösségi hálózathoz tartozzanak.

Apák Napja alkalmából a The Conversation ismét közzétette Derek M. Griffith, a Vanderbilt Egyetem Férfi Egészségügyi Kutatóközpontjának alapítója és igazgatója, valamint Elizabeth C. Stewart, a Vanderbilt Egyetem posztdoktori ösztöndíjasának frissített cikkét, amelyben arról a tanulmányukról számoltak be, hogy a férfiak miért élnek rövidebb ideig, mint a nők, milyenek a férfiak apasággal kapcsolatos attitűdjei, vagy hogyan lehet segíteni a férfiaknak, hogy egészségesebb életmódot folytassanak azért, hogy minél tovább lehessenek apák.

Mindez az bizonyítja, hogy a pár évvel ezelőtt tett kijelentések sajnos a mai napig érvényesek: az édesapák nem foglalkoznak eleget az egészségükkel.

Az apák hajlamosak a saját egészségüket háttérbe szorítani
Az apák hajlamosak a saját egészségüket háttérbe szorítani
Fotó: Depositphotos

Munka, szex és egészség

A kutatók a férfiakkal készített beszélgetések során arra kérdeztek rá, hogy fizikailag mennyire aktívak, egészségesen étkeznek-e és normál testsúlyuk van-e, de azt tapasztalták, hogy sokak számára a saját testi és lelki egészségük nem tartozik a prioritások közé. A férfiak úgy kezelik a testüket, mint a munkavégzés eszközét. Számukra az egészség nem mindig fontos, vagy olyan dolog, amire nem fordítanak elég figyelmet mindaddig, amíg a rossz egészségi állapot meg nem akadályozza őket a munkában, a szexuális életben vagy valami más fontos tevékenységben. Gyakran ezek a szerepek és felelősségek, amelyekben definiálják saját magukat férfiként, és ahogyan mások is meghatározzák az értéküket.

Noha a nemi szerepek sok vonatkozása megváltozott, a szakértők azt tapasztalták, sok férfi még mindig azt vallja, hogy akkor minősítik jónak vagy sikeresnek, ha olyan jól fizető munkája van, amely elegendő a családja eltartásához és egyéb kötelezettségeihez. Az apák általában arra törekszenek, hogy gondoskodhassanak gyermekeikről, házastársukról, élettársukról vagy más szeretteikről. Ez kevesebb alvást, hosszabb munkaidőt és kevesebb szabadidőt jelenthet a hobbikra és a testmozgásra nézve.

Az, hogy nagyszerű apák legyenek, arra ösztönözheti a férfiakat, hogy tovább és keményebben dolgozzanak, mint azt valaha elképzelték, de ezeknek a döntéseknek ára is lehet. Különösen akkor, ha nincs idejük arra, hogy gondoskodjanak magukról.

Korosztályonként eltérő veszélyek

A 20-as és 30-as éveikben járó apáknál a kutatók depressziós tüneteket, öngyilkossági gondolatokat, erős alkoholfogyasztást és szerhasználatot tapasztaltak. Ezek a viselkedési válaszok általában erősebbek az első gyerek érkezése után. Ezzel összhangban sajnos a nem szándékos sérülések és az öngyilkosság a vezető halálokok a 20-as és 30-as éveiket taposó férfiak faji és etnikai csoportjaiban. A nők esetében ez nem így van.

45 éves korig már a szívbetegség és a rák a vezető halálokok a férfiak minden csoportjában.

Pedig ezek a krónikus betegségek bizonyos mértékig megelőzhetők, ha nem dohányoznak, ha egészségesebb ételeket esznek és kevesebb alkoholt fogyasztanak. De rendkívül fontos lenne az alvásminőség javítása, a kevesebb ülés és a több mozgás, hogy tovább éljenek. Ám ahelyett, hogy megpróbálnának ezen javítani, a tanulmányok azt mutatják, hogy többségüknek egyedül nem megy, az életkor előrehaladtával a férfiak segítségre szorulnak az egészséges életmód kialakításában.

Az idősödéssel az is előfordul, hogy a férfiak meggondolatlan döntéseket hoznak a kevésbé egészséges életvitel mellett. Sajnos, ezt meg is tehetik, mert életük és környezetük könnyebbé teszi az egészségtelen döntéseket, mint az egészségeseket.

A kutatók szerint ezért a döntéshozóknak el kell gondolkodniuk azon, hogyan könnyíthetnék meg a férfiak mindennapi életében az egészséges döntéseket, és hogyan építsék be az egészséget az apák a gyermekekkel, a családjukkal vagy a munkával töltött idejükbe.

Felmérések alapján a férfiaknak nincs egyenlő hozzáférésük az egészséges ételekhez, és nem ugyanazok a lehetőségeik, hogy orvoshoz menjenek, fizikailag aktívak maradjanak, mégis, ha megkérdezik, mindannyian azt válaszolják, egészségesek akarnak maradni, és pozitív hatással akarnak lenni a gyermekeikre.

A szeretteiknek is segíteniük kell

De vajon, hogyan fér bele az apukák mozgalmas, stresszes életébe a saját lelki és testi egészségükre szánt idő? A tapasztalat szerint ez minden apánál másképp van, de a szeretteiknek segíteniük kell, hogy megtalálják az utat.

A családok, különösen a férfiak életében, a nők fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az apák egészségesebben táplálkozzanak és jobban vigyázzanak az egészségükre.

A feleségek különösen nagy érzelmi támogatást nyújthatnak, tanácsot adhatnak, és megkönnyíthetik a férfiak orvoshoz fordulását is. A feleségek, a lánygyermekek és más nők az apák életében kiemelkedő információforrások a férfiak egészségével kapcsolatban, és gyakran kulcsszerepet játszanak abban, hogy segítsenek nekik jobban kezelni a stresszt.

Miközben az apákat ünnepeljük, fontos felismerni, hogy az apák sokszor az utolsó helyre teszik az egészségüket. Sok apa örömmel tesz nagy áldozatokat azért, hogy gyermekeit boldognak, biztonságban és sikeresnek lássa. Ám ha az apák csak ezekre a célokra gondolnak, gyakran saját egészségük sérülhet – pedig ez a titka annak, hogy sokáig apák lehessenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!