5p

Betegszervezeti Akadémia elindításával segíti a hazai betegszervezetek fejlődését és nemzetközi kapcsolatteremtését az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Az ősszel induló képzés célja, hogy többek között a szervezetfejlesztés, közösségépítés és a kommunikáció területén gyakorlati támogatást adjon a kapacitás- és kompetenciahiánnyal küzdő érdekképviseleteknek, amelyek az ellátórendszer tehermentesítésével éves szinten több milliárd forintos értéket teremtenek Magyarországon. Az AIPM friss kutatásából kiderül: a mintegy 200 aktív hazai betegszervezet kétharmada nemcsak a betegségmegelőzés, de az ellátásszervezés és a betegútmenedzsment területén is aktív, 50 százalékuk pedig betegjogi kérdésekben is segíti a hozzájuk fordulókat.

Október 31-ig jelentkezhetnek a hazai betegszervezetek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által szervezett Betegszervezeti Akadémiára, ami komplex fejlesztési programot kínál a betegek érdekeit képviselő szervezetek fejlődésére és megerősítésére.

Az AIPM célja, hogy a betegszervezetek szakmai munkájának támogatásán keresztül kézzelfogható támaszt nyújtson a betegséggel élőknek.

Október 31-ig lehet jelentkezni. Fotó: Depositphotos
Október 31-ig lehet jelentkezni. Fotó: Depositphotos

A hiánypótló feladatokat is ellátó betegszervezetek gyakran küzdenek kapacitási nehézségekkel, hiányt szenvednek szakemberekben, önkéntesekben és anyagi forrásokban is. A Magyarországon működő betegszervezetek ugyanakkor rendkívül fontos szerepet töltenek be a hiteles és pontos betegtájékoztatásban.

Amint az AIPM megbízásából a közelmúltban készített kutatásbó kiderült: bár a betegszervezetek alaptevékenysége az edukáció, a válaszadók mintegy 75 százaléka tudományos konferenciákat, szakmai napokat is szervez, sőt kétharmaduk prevenciós tevékenységet is végez. Ugyancsak fontos feladatuknak tekintik a közösségépítést, és minden második szervezet betegjogi kérdésekben is segítséget nyújt tagjainak.

„A betegszervezetek óriási terhet vesznek le az egészségügyi ellátórendszerről, hiszen ez az évi több tízezer munkaóra a számok nyelvén több milliárd forintot jelent. Ennél is fontosabb azonban részvételük a tájékoztatásban és a megelőzésben, hiszen a magyarok egészsége uniós összehasonlításban sajnos rosszabb az átlagosnál. A betegszervezetek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a betegeknek, ezért az AIPM elkötelezett az aktív együttműködés mellett" - hangsúlyozta dr. Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója.

Az AIPM a partneri együttműködés keretében feladatának tekinti a betegszervezetek kompetenciafejlesztését, a novemberben induló akadémia a közös fejlődés legújabb fóruma lesz. A képzések célja keretrendszer kialakítása, a betegszervezetek stabil, folyamatos működésének elősegítése többek között a szakmai hitelesség, a közösségépítés, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítésén keresztül.

A Betegszervezeti Akadémia gyakorlati segítséget nyújt a vezetőképzésben, jogi, pénzügyi, orvoskommunikációs ismeretekkel készít fel a szervezet professzionális menedzselésére. A résztvevők olyan gyakorlati kérdésekben is tanácsokat kapnak például, mint a költségvetés készítése. A kapcsolat nem ér véget a képzés lezárultával: az akadémia programja az utánkövetést, épülő alumni közösséget és a tervek szerint mentorprogramot is magában foglalja.

Dr. Szalóki Katalin hozzátette, európai összehasonlításban kivételes a hazai betegszervezetek aktivitása az ellátásszervezés és a betegútmenedzsment területén is (66 százalékuk említette a felmérésben), hiszen ez nem tartozik a klasszikus feladataik közé. Rámutatott: érdemes lenne több figyelmet fordítani a betegszervezetek klinikai vizsgálatokban betöltött szerepére is, hiszen jelenleg csak a szervezetek egyharmada vesz részt ilyenben.

Az akadémia első évfolyamán 10, a szakmai zsűri által kiválasztott betegszervezet vehet részt. 

A képzés november és március között zajlik Budapesten. A kurzus minden jelentkező számára nyitva áll; a betegszervezetek mérettől, taglétszámtól függetlenül jelentkezhetnek; azok is, amelyek még nem rendelkeznek gyakorlati tapasztalatokkal.

A hazai betegszervezeteknek kínált fórumot a vállalati kapcsolattartókkal, valamint a betegszervezeti kompetenciák fejlesztésének szakértőivel való találkozásra az első alkalommal szeptember 23-án megrendezett AIPM Betegszervezeti Meetup is. Több mint 50 hazai betegszervezet képviselője vett részt a tervek szerint évente megrendezésre kerülő meetupon. A kompetenciafejlesztési fókuszú rendezvényen jogi, közösségimédia- és szervezetfejlesztési szakértők több mint 30 személyes egyeztetésen osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!