3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Takács Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosi asszisztensek sem maradnak ki a júliusi béremelésből.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön adott interjújában hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni - tette hozzá. Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják - jegyezte meg.

Takács Péter szerint a a Magyar Orvosi Kamara valamit félreérthetett. Fotó: MTI
Takács Péter szerint a a Magyar Orvosi Kamara valamit félreérthetett. Fotó: MTI

Az államtitkár ifejtette, a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést - közölte.

A politikus megjegyezte, az említett körben dolgozók különféle jogállások szerint végzik a munkájukat, van, akinél a munka törvénykönyve előírásai irányadóak, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előremeneteli szabályok az irányadóak.

Elmondta, először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés. A háziorvosi kollegiális vezetők mondták ki pontosan alátámasztott számításokkal, hogy nem gazdálkodható ki, ezt a kormány is elfogadta - közölte Takács Péter. Ezt érthette félre a politikus szerint a Magyar Orvosi Kamara, amely - mint fogalmazott - "időnként a nyilvánosság előtt más kommunikációt használ, mint a tárgyalóasztalnál".

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a júliusi, 18 százalékos béremeléssel egy átlagos, 20 éve ápolóként dolgozó alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő, ami "jelentős emelés". Hozzátette, az elmúlt négy évben 72 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói bérek, a béremelési program márciustól folytatódik.

Emlékeztetett, az orvosoknál a koronavírus-járvány idején volt egy "történelmi béremelés", akkor vált szét a bérolló, ami a tervek szerint márciustól ismét csak átlagosan 37 százalékos lesz orvos és ápoló között.

Takács Péter elmondta, gyökeresen átalakítják a szakdolgozói bértáblát, ezen együtt dolgoznak a Magyar Szakdolgozói Kamarával és a szakszervezetekkel.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!