5p

Az idült vesebetegség sokáig rejtőzködik, ezért a diagnosztizált 1,5 millió betegnél jóval többen élhetnek ezzel a betegséggel Magyarországon. Ezért a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy váljunk sokkal tudatosabbá, mert olyan komoly szövődményeket előzhetünk meg a korai felismeréssel, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a cukorbetegség.

Március 14-én lesz a Vese Világnapja, ami jó apropó volt arra, a Magyar Nephrologiai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság rámutasson keddi sajtótájékoztatóján, hogy még mindig nem kap elég figyelmet a vesebetegség. Pedig az egészségügyi becslések borúlátóak: 2040-re az ötödik leggyakoribb halálozási ok lesz a lakosság körében.   

„Magyarországon több, mint 1,5 millió idült vesebeteg van, ebből a cukorbetegséggel is érintettek 576 ezren, a pre-diabétesszel is érintettek 450 ezren, és 506 ezer fő, aki magas vérnyomással kevert vesebeteg”

– jelentette ki Dr. Ladányi Erzsébet, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a B.A.Z. Vármegyei Központi Kórházban a TritonLife Miskolci Nefrológiai Központ osztályvezető főorvosa.

Ennél azonban sokkal többen élhetnek idült vesebetegséggel, akik még nincsenek diagnosztizálva. A felnőtt lakosságból minden 10. embernek van valamilyen mértékű vesebetegsége úgy, hogy nem tud róla.

Sokáig nem ad jelzést. Fotó: Depositphotos
Sokáig nem ad jelzést. Fotó: Depositphotos

„Minden évben emberek milliói halnak meg az idült vesebetegséghez táruló szív-és érrendszeri szövődményekben, szívinfarktusban, szívelégtelenségben, stroke-ban, érszűkületben” – mutatott rá a főorvosnő.

A betegséget sokszor néma gyilkosként is emlegetik, mert hosszú ideig nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz és észrevétlenül halad előre.

Főbb tünetei a következők: lábak vizesedése, nehézlégzés, alvási nehézségek, gyakori éjszakai vizelés, fejfájás, viszketés, csontfájdalom, izomgörcsök, gyengeség, étvágytalanság, fáradékonyság, magas vérnyomás, véres vizelet.

„Sokszor a szövődményekben halnak meg a páciensek, nem is a vesebetegségben. Az esetek kevesebb, mint a felét ismerik fel, igen aluldiagnosztizált, ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre, és figyeljünk magunkat” – hívja fel a figyelmet az öngondoskodás jelentőségére Ladányi doktornő.

A családi öröklődésen túl a vesebetegséget kiválthatja a kontroll nélkül szedett gyógyszerek, gyulladásos és immunológiai kórképek, vesekövesség, örökletes vesebetegségek, magas vérzsír értékek, vagy az egészségtelen életmód. A fel nem ismert vesebetegek olyan stádiumba juthatnak, hogy idővel veseátültetésre vagy művese-kezelésre szorulnak.

A vesék számos alapvető funkciót látnak el, ezért fontos figyelemmel kísérni a laboratóriumi értékeinket, különösen az úgynevezett BGFR (becsült glomeruláris filtrációs ráta) és vizeletvizsgálat eredményeit.

A vesebetegség egyébként megelőzhető odafigyeléssel: rendszeres szűrésekkel, egészséges életmóddal, sószegény diétával, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással.

„Akinél diagnosztizálják a vesebetegséget, jó hír, hogy az elmúlt években bevezetett szív- és érrendszerre, valamint vesékre ható gyógyszerek alkalmazása jelentősen mérsékli a betegség progresszióját. Ezért is fontos a korai felismerés jelentősége” – mutat rá Dr. Ladányi Erzsébet.

A közelgő Vese Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón prof. Dr. Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság alelnöke, a Pécsi Tudományegyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az idült vesebetegség egyenlő a szervezet tartós mérgezésével.

Ugyanis a bőr, a tüdő, és az emésztőrendszer után a vese az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. Itt választódnak ki a testünk számára nem felhasználható mérgek és gyógyszerek. Ha nem működik, a mérgek minden sejtünkhöz eljutnak.

Ezért nem mindegy, milyen családi előzményeink vannak, volt-e a családban veseelégtelenség, vagy fiatalkorban fellépő magasvérnyomás?

„Mindig figyeljük a vizeletünket. Ha habzik a vizelet, fehérjevizelésről lehet szó, ha barnás, feketés, akkor veséről. Ha viszont piros a vér, akkor az az alsó húgyúti szervek problémája. De tünet lehet az is, ha hirtelen kevesebb lesz a vizelet mennyisége, vagy ha jellegzetes szaga lesz”

– beszélt az intim, ám nagyon fontos tudnivalókról a professzor, aki egy Baranya vármegyében készült friss felmérésről is beszámolt.

Az aluldiagnosztizáltság miatt nincsenek pontos számok, ám ez az első konkrét hazai adat, hiszen egy egész megyének a teljes lakosságát szűrték a vesebetegségekre. Itt derült ki, hogy a lakosok 16,4 százaléka vesebeteg, ami nagyon magas szám. A felmérés egyébként kiterjedt arra is, hogy az emberek az idült vesebetegségek tüneteire és terápiájára jóval kevésbé keresnek rá az online tartalmakban, tehát a világhálón, mint a cukorbetegségre vagy a magasvérnyomásra, a szívelégtelenségre. Ebből is látszódik, hogy milyen aluledukáltak vagyunk még mindig a vesebetegségeket illetően.

„Szemléletváltásra van szükség, ugyanis a súlyos vesebetegség 14-szeresére növelheti a halálozás esélyét. Nem árt tudni, hogy sokszor nem elég egy egyszerű vizeletvizsgálat, hanem a már említett BGFR-nek van óriási a jelentősége, ami megbecsüli a betegség esélyét” – tette hozzá Dr. Wittman István.

A BGFR értéke 90 felett normális, ha azonban három hónapon túl ismételten 60 alatti, akkor idült vesebetegségről beeszélünk. A vese szerkezeti károsodása jellemzően ultrahang-vizsgálattal ismerhető fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!