2p

Az elmúlt kép napban két fontos interjút is adott a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász. 

Tegnap este az ATV Napló című műsorában beszélt arról Karsai Dániel - aki két hónappal ezelőtt még kerekesszékben ült, most már viszont nem tud kikelni az ágyból -, hogy mi hiányzik neki a legjobban a régi életéből: az evés öröme és az otthonából való kimozdulás. Arról is beszélt, hogy már csak egy hétre előre tervez. 

"Most először fordult elő velem az, hogy sokszor nem értettem a szavait, pedig nagyon próbáltam koncentrálni” - mondta Török Réka riporter az interjú után a Naphire.hu-nak.

A Telex hétfői interjújában az eutanázia haza helyzetének megváltoztatásával kapcsolatban Karsai arról beszélt, sokkal többet ért el, mint korábban gondolta volna, és ha ő maga nem is éri meg a jogszabályok megváltoztatását, az ügy már soha nem lesz ugyanott, mint fél évvel ezelőtt.

Török Réka riporter Karsai Dániel betegágyánál
Török Réka riporter Karsai Dániel betegágyánál
Fotó: Facebook/Török Réka

Szintén sikernek tartja, hogy a témában kulturált beszélgetés alakult ki. Magyarországon ugyanis tízezer ember van, akik valamilyen betegség miatt hozzá hasonló helyzetben vannak, az eutanázia legalizálása pedig megrövidíthetné a szenvedésüket. 

Az ALS-ben szenvedő alkotmányjogász arról is beszélt a lapnak, hogy gyakorlatilag az ilyen lehetőségek, mint ez az interjú, tartják benne a lelket.

Ez a fajta küldetéstudat ébresztette rá, hogy még ebben az állapotban is van értelme az életének.

„A betegség egyetlen aspektusát sem szégyellem, és végig meg akarom mutatni, hogy másnak már ne kelljen.”

A szinte teljes mozdulatlanságba szorult Karsai Dánielnek megszűnt a magánszférája, és az orrfújáshoz is segítségre van szüksége, ami elmondása szerint megalázó élmény. Mindezek ellenére változtatott korábbi álláspontján, továbbra is értelmesnek és hasznosnak látja az életét, mert képes a külvilággal kommunikálni.

Mint mondja, ha tehetné, még mostani állapotában sem választaná az eutanáziát. Nem csak az ügy tartja életben, a magánéletében is nagyon sok jó dolog van. Hozzáteszi, van még egy-két elintézetlen emberi jogi ügy hazánkban, találna új közfeladatot is.

„Engem nem a halálfélelem tart vissza, hanem az, hogy még mindig jó az élet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!