3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az egészségügyi elemző egy Facebook-bejegyzésben reagált a friss adatokra.

Győrfi Pál a Mentőszolgálat szóvivője szerint amellett, hogy a lakosság rendkívül elégedett a Mentőszolgálat által biztosított ügyeleti ellátással, Pünkösdre átlépte az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma az 50 ezret.
  • "5500 esetben telefonos tanácsadás történt,
  • mintegy 3500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket.
  • A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett,
  • kevesebb mint 4500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni - idézi az adatokat Kunetz Zsombor Facebook-oldalán.

Vagyis - mint írja - azon az ellátási terülten, ahol a Mentőszolgálat látja el a háziorvosi ügyletet, ahol közel hárommillió ember él az elmúlt öt hónapban, a lakosság 1,67 százaléka vette igénybe a háziorvosi ügyeleti szolgáltatást, és az ott élő hárommillió ember mindössze 0,15 százalékában gondolta a Mentőszolgálat úgy, hogy a beteg valóban sürgősségi ellátást igényel.

Az ügyeleti rendszer számait elemezte Kunetz Zsombor. Fotó: Youtube
Az ügyeleti rendszer számait elemezte Kunetz Zsombor. Fotó: Youtube

Az ötvenezer "ellátott" tizenegy százaléka tulajdonképpen telefonon keresztül ellátható, azaz semmiféle sürgős ellátást nem igényelt. Az igénybe vevő betegek közül 3500 esetben a házhoz küldött ügyeletes a lakáson látta el a beteget, azaz további kórházi ellátást nem igényelt, a helyszínen hagyható maradt a beteg.

Vagyis mindebből egyértelműen következik, hogy egy jól működő, erős mentőszolgálat mellett semmi szükség nem lenne az ilyen humbug ügyeleti ellátásra, hiszen a betegek több, mint kilencven százaléka enyhébb, tehát halasztható ellátást igényelt, amellyel bátran megvárhatták volna a következő háziorvosi rendelést.
 
Így az ügyeleti ellátáson való államtitkár-tanácselnöki rugózás, egyáltalán nem az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséről szól, hanem ostoba péniszméregetésről, amelynek a betegek látják végső soron a kárát.
 
Sokkal inkább a Mentőszolgálat megerősítésével kellene foglalkozni ehelyett a teljesen feleslege, de rendkívül káros ügyeleti buherálás helyett. Az ügyelet kiváltására továbbá, az erős Mentőszolgálat mellett az egy héten egyszer elérhető munkaidőn túli háziorvosi rendelés elegendő lenne.
 
Kunetz Zsombor május 30-án kedden a Klasszis Klub vendége lesz, az esemény ingyenes, csupán regisztráció szükséges hozzá.
 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!