<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben Magyarországon nemrégiben szigorították az abortusztörvényt, addig ebben az országban a terhesség első 10 hetében lévő nők telefonos egyeztetés után kaphatnak abortusz-gyógyszert.

Új-Zélandon a nők már a jövő héttől telefonon is kérhetnek abortuszt, mivel az ország azon kevesek egyike lesz a világon, amely teljes körű nemzeti távegészségügyi szolgáltatást kínál az eljáráshoz. A tőlünk igencsak távol eső országban az abortusz távorvoslási szolgáltatásának utolsó szakaszát vezeti be, úgynevezett „nemzeti forró dróttal”, amely klinikai konzultációt biztosít a korai abortuszhoz, majd futárszolgálattal kiszállítja a gyógyszereket.

Ezzel szemben Magyarországon egy szeptemberben kiadott új rendelet értelmében az abortuszt kérő magyar nők kötelesek „meghallgatni a magzatuk szívverését”, mielőtt hozzáférnének az eljáráshoz.

Hasonló jogszabályt vezettek be az Egyesült Államok számos déli államában, például Texasban és Kentuckyban is. Az új jogszabály a magyar kormány abortuszellenes politikájának kiterjesztése, amelynek célja a születésszám növelése (a legfrissebb KSH-adatok szerint ezer csecsemővel kevesebb született, mint egy évvel korábban). 

Új-Zélandon ez is belefér a távegészségügybe. Fotó: Depositphotos
Új-Zélandon ez is belefér a távegészségügybe. Fotó: Depositphotos

De vissza Új-Zélandra. A november 2-tól elérhető szolgáltatás lehetővé teszi a nők számára, hogy a terhesség első 10 hetében korai abortuszt kérhessenek és végezhessenek el rajtuk. Ez az eljárás két tabletta bevételéből áll, és otthon is gond nélkül elvégezhető. Azokat a nőket, akik túl vannak már a terhesség 10. hetén, vagy olyan az egészségügyi állapotuk, ami miatt orvosi felügyeletre lehet szükségük, személyes találkozóra utalják be.

Egyes új-zélandi nők egyébként korábban is hozzáférhettek az abortuszhoz távegészségügyi kapcsolattal az orvosaikon keresztül, de mindez eddig nem volt országos szolgáltatás.

Az ország egészségügyi minisztériuma kijelentette, hogy az abortusz-távegészségügy országos kiterjesztése „segíti biztosítani, hogy mindenki hozzáférjen az abortuszszolgáltatáshoz, ha szüksége van rá, függetlenül attól, hogy hol él”. A forródrót a hét minden napján, a nap 24 órájában nyújt klinikai támogatást és tanácsadást az abortuszon átesett nők számára, munkaidőben pedig az új betegeknek is tanácsadást kínál.

Új-Zéland egyike azon néhány országnak, amelyek teljes körű távegészségügyi szolgáltatást kínálnak az abortuszhoz. Anglia, Skócia, Wales és Kolumbia a koronavírus-járvány idején kezdte meg a nemzeti abortusz-távorvoslási szolgálatatásokat. Az Egyesült Királyságon kívül ez a három ország szavazott idén e változtatás véglegessé tétele mellett.  

Amikor bejelentették az új rendszert, hangsúlyozták, hogy „itt az emberek azonnal beszélhetnek egy olyan orvossal, aki hajlandó abortusz-szolgáltatást nyújtani, ezzel kulcsfontontosságú akadályokat elhárítva jónéhány hátrányos helyzetű nő előtt”.

A minisztérium azt is kommunikálta, hogy mindenkinek hozzá kell férnie az abortuszra vonatkozó információkhoz és az ellátáshoz, akkor, amikor szüksége van rá, és az ehhez hasonló forradalmi változások a minőségi, hozzáférhető abortuszellátásra épülnek.

Az év elején az új-zélandi kormány feloldott néhány finanszírozási korlátozást az abortusz-gyógyszerekkel kapcsolatban, lehetővé téve azt, hogy ápolók és háziorvosok is felírhassák.

Néhányan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a távorvoslás kevésbé biztonságos, mint a személyes találkozók, de a kutatások ezt egyáltalán nem támasztották alá.

Az Egyesült Királyságban több mint 52 000 abortusz-szolgáltatást igénybe vett nő bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a távorvoslásos abortusz ugyanolyan biztonságos, mint azoknál, akik személyesen vettek részt az orvosi találkozókon.

A várakozási idő rövidebb volt, az abortuszt pedig korábban végezték el: a távorvoslásos abortuszok 40 százalékát egy hétnél rövidebb idő alatt végezték el, szemben a személyesen végzett abortuszok 25 százalékával. Márciusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette iránymutatásait, miszerint a távorvoslást ajánlja a korai orvosi abortuszokhoz.