<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az IPSOS felmérése arra világít rá, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, a fiatalok mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán, s a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104).

A Médiaunió Alapítvány megbízásából az IPSOS Zrt. szakértői kutatást végeztek a magyar lakosság
körében, hogy felmérjék az elsősegély-nyújtási ismereteket és véradási szokásokat. A kutatás
eredményei megerősítették a Médiaunió 2022-es „Mentés másként – merj segíteni!” társadalmi célú
kampányának relevanciáját és pozitív üzenetének fontosságát, miszerint minden ember képes
hozzájárulni az életmentéshez elsősegély-nyújtással és véradással.

A Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál padlómatricák segítenek memorizálni az egyszerű elsősegélynyújtási módokat. Fotó: Mediaunio
A Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál padlómatricák segítenek memorizálni az egyszerű elsősegélynyújtási módokat. Fotó: Mediaunio

November 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában – a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál – padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amiknek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.

„A Médiaunió kampányának célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos
elsajátítani ezeket az alapismereteket. Felismerni a szívinfarktus, a stroke vagy a cukorbetegség
tüneteit nem szakképzett, egyszerű honpolgárként. Életek múlhatnak ezen. Emellett azt is fontos
kiemelni, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja, hogy másokon
segítsünk”
– nyilatkozta Rudolf Péter, a Médiaunió Alapítvány kuratóriumi tagja.

A véradáshoz is csak annyi kell, hogy meggyőzzük magunkat, képesek vagyunk elviselni egy tűszúrást, hogy másoknak segíthessünk. Csak úgy tölthetjük fel a hiányzó vérkészleteket, ha újra és minél többen – fiatalok és idősebbek – válnak rendszeres véradókká.


Ki merne segíteni, ha valaki elájul a közelében?

Az IPSOS-kutatás válaszadóinak 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére kevésbé magabiztosak a tudásukban: az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában résztvevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania. Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak – bár magabiztosabbnak tartják magukat – mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán.

Mire elegendő 1, 5 vagy 10 perc, amíg a metróra várunk?

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki rosszul lesz mellettünk, hogy megvizsgáljuk és
segítséget hívunk. Mindössze egy perc elegendő, a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a
segítséghívásra. Sajnos a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők
hívószámát (104) – igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is kérhetünk segítséget.

Az időfaktor ugyanis kulcsfontosságú, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik.

A 2-es és 3-as metró vonalán 2013 óta minden megállóban van defibrillátor, ami szükség esetén – a forgalmi ügyeletes értesítésével vagy a vészjelző készüléken keresztül jelezve – azonnal igénybe vehető.

A véradás az egyik legkézenfekvőbb módja annak, ha valaki életet akar menteni, ugyanis – megfelelő folyadékbevitel mellett – mindössze tíz perc elegendő egy egység vér levételére.

„Az ország véradásra alkalmas lakosságának közel 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti, egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kg-ot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában” – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Az IPSOS-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze 5 százalékuk járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges nap 1600–1800 egység vér biztosításához.