4p

Az IPSOS felmérése arra világít rá, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, a fiatalok mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán, s a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104).

A Médiaunió Alapítvány megbízásából az IPSOS Zrt. szakértői kutatást végeztek a magyar lakosság
körében, hogy felmérjék az elsősegély-nyújtási ismereteket és véradási szokásokat. A kutatás
eredményei megerősítették a Médiaunió 2022-es „Mentés másként – merj segíteni!” társadalmi célú
kampányának relevanciáját és pozitív üzenetének fontosságát, miszerint minden ember képes
hozzájárulni az életmentéshez elsősegély-nyújtással és véradással.

A Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál padlómatricák segítenek memorizálni az egyszerű elsősegélynyújtási módokat. Fotó: Mediaunio
A Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál padlómatricák segítenek memorizálni az egyszerű elsősegélynyújtási módokat. Fotó: Mediaunio

November 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában – a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál – padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amiknek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt.

„A Médiaunió kampányának célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos
elsajátítani ezeket az alapismereteket. Felismerni a szívinfarktus, a stroke vagy a cukorbetegség
tüneteit nem szakképzett, egyszerű honpolgárként. Életek múlhatnak ezen. Emellett azt is fontos
kiemelni, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja, hogy másokon
segítsünk”
– nyilatkozta Rudolf Péter, a Médiaunió Alapítvány kuratóriumi tagja.

A véradáshoz is csak annyi kell, hogy meggyőzzük magunkat, képesek vagyunk elviselni egy tűszúrást, hogy másoknak segíthessünk. Csak úgy tölthetjük fel a hiányzó vérkészleteket, ha újra és minél többen – fiatalok és idősebbek – válnak rendszeres véradókká.


Ki merne segíteni, ha valaki elájul a közelében?

Az IPSOS-kutatás válaszadóinak 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére kevésbé magabiztosak a tudásukban: az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában résztvevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania. Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak – bár magabiztosabbnak tartják magukat – mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán.

Mire elegendő 1, 5 vagy 10 perc, amíg a metróra várunk?

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki rosszul lesz mellettünk, hogy megvizsgáljuk és
segítséget hívunk. Mindössze egy perc elegendő, a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a
segítséghívásra. Sajnos a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők
hívószámát (104) – igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is kérhetünk segítséget.

Az időfaktor ugyanis kulcsfontosságú, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik.

A 2-es és 3-as metró vonalán 2013 óta minden megállóban van defibrillátor, ami szükség esetén – a forgalmi ügyeletes értesítésével vagy a vészjelző készüléken keresztül jelezve – azonnal igénybe vehető.

A véradás az egyik legkézenfekvőbb módja annak, ha valaki életet akar menteni, ugyanis – megfelelő folyadékbevitel mellett – mindössze tíz perc elegendő egy egység vér levételére.

„Az ország véradásra alkalmas lakosságának közel 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti, egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kg-ot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában” – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Az IPSOS-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze 5 százalékuk járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges nap 1600–1800 egység vér biztosításához.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!