2p

Ami nem más, mint a kórházak adóssága. Hiába hajtott végre a kormány rendhagyó módon még év közben is konszolidációt a kórházi adósságok miatt, még mindig több, mint 41 milliárd hiányzik. 

Bár a kormány két részletben, mintegy 105 milliárd forintban rendezte a kórházak adósságait, az intézmények továbbra is több mint 41 milliárd forinttal tartoznak beszállítóiknak – írta meg a Népszava.

A tartozás ráadásul az óvatos becslések szerint havonta 12-13 milliárd forinttal nő, így a teljes összeg év végére elérheti a 130 milliárd forintot is.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a fizetési nehézségek ellehetetlenítik a betegállást, van olyan gyógyszerbeszállító, ami már nem is szolgáltat utólagos fizetéssel.

A kórházak csak úgy nyelik a pénzt
A kórházak csak úgy nyelik a pénzt
Fotó: Depositphotos

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az adósságrendezés során az eszközszállítók jártak a legrosszabbul. Az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-ei követelésének legalább 80 százalékát. Ráadásul van olyan cég, ami egyetlen forintot sem kapott.

A kormány áprilisban 63,4 milliárd forintot különített el kórházi adósságrendezésre. Az összegből a 2024. február 29-én fennálló, lejárt tartozásuk alapján részesültek az intézmények. Június 18-án további 41 milliárd forintról rendelkezett a kormány, ez az összeg hamarosan megérkezhet a kórházak számláira.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!