<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elvennék az önként vállalt többletmunkáért járó juttatást azoktól az egészségügyi dolgozóktól, akiknek erre nincs vagy megszűnt a megállapodásuk. A MOK szerint ez törvénybe ütközik.

Miskolc után (ahol a kórház főigazgatója később kamarai nyomásra visszakozott) most Veszprém vármegyében éri hátrányos megkülönböztetés az önként többletmunkát vállaló egészségügyi dolgozókat – írja közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Mint írják, akinél nincs megállapodás a többletmunkára (nem kötöttek olyat, vagy az felmondás miatt megszűnt), azt „szakterületi támogatás illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg”.

A MOK szerint ez ellentétes az egészségügyi tevékenységről szóló törvénnyel, mely szerint

„az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben”.

Ezért felszólítják a kórházigazgatókat, vonják vissza ezeket a törvénytelen utasításokat.

Jelen eset is mutatja, hogy a magyar egészségügyet csak a dolgozók önkéntes munkája tartja életben. A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszatreformok – zárul a MOK közleménye.