3p

Annak ellenére, hogy az év eleji Kormányinfón lapunk kérdésére, miszerint a decemberben leváltott 24 kórházigazgató helyett mikor neveznek ki újakat, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az mondta, hogy folyamatban van az ügy, csak most, február végén jelentek meg a főigazgatói álláshirdetések.

Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság igazgatója ad majd javaslatot, kik legyenek az érintett egészségügyi intézmények főigazgatói, a megbizatást, illetve annak visszavonását maga Pintér Sándor belügyminiszter fogja eldönteni.

A pozíciókra szóló szerződéseket legfeljebb 4 évre kötik majd, ezek további pályáztatás nélkül egy alkalommal meghosszabbíthatók – áll az Egészségügyi Közlöny legfrissebb számában.

A pályázati feltételeket böngészve látható, jól gondoltuk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem véletlenül hozta meg azt a rendeletmódosítást, miszerint gyógyászati intézmény élére csak menedzser végzettséggel lehet kinevezni a vezetőket.

Pintér Sándor fogja kiválasztani a főigazgatókat. Fotó: MTI
Pintér Sándor fogja kiválasztani a főigazgatókat. Fotó: MTI

A főigazgatói pályázat feltételeinél ugyanis az egyetemi szintű végzettség mellett megjelölik a mesterképzési szakon szerzett egészségügyi menedzser szakképesítést vagy az egészségügyi (szak)menedzseri képesítést, esetleg az egészségügyi menedzsment szakirányú továbbképzési szakon szerzett képesítést.

Bár szakértők szerint csupán új vezetőktől nem fognak megoldódni a problémák, úgy tűnik, a kormány a menedzser-szemléletű kórházigzagatóktól reméli azt, hogy az évek óta hatalmas adóságokkal küzdő egészségügyi intézmények gazdaságossága helyreállhat.

Emellett legalább ötéves vezetői gyakorlat szükséges (ebből legalább 4 év egészségügyi intézményben szerzett felsővezetői vagy középvezetői).

A pályázónak a kiválasztás során részt kell vennie a Belügyminisztérium vezetőkiválasztási eljárásában (Komplex Vezetőkiválasztási Rendszer), csak akkor nem, ha egy éven belül részt vett már ilyen eljáráson. A pályázónak a pályázat benyújtása során nyilatkoznia kell arról is, hogy a pályázattal érintett intézmény helyett másik állami fenntartású egészségügyi intézmény vezetését elvállalná-e, ha Pintér Sándor úgy határozna.

A pályázatokat a benyújtási határidő utolsó napjától számított 60 napon belül bírálják el.

Mint írják, az Egészségügyi Közlönyön túl a pályázati felhívás megjelenik a Közszolgállás portálon és az OKFŐ honlapján is. Bár egyelőre ezek egyikén sem találtuk meg az álláshirdetéseket. Sőt, az Egészségügyi Közlönyben megjelent főigazgatói pályázatok nem teljeskörűek, azaz egyelőre messze nem annyi intézmény vezetésére hirdették meg a legmagasabb szintű pozíciót, mint az érintett 24 intézmény. Csupán tíz kórházról van szó, melyek a következők:

  • Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
  • Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet
  • Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
  • Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház
  • Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház
  • Országos Mozgásszervi Intézet
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház
  • Tolna Vármegyei Balassa János Kórház
  • Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!