<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Ferenc pápát választotta az év emberének az amerikai Time magazin - közölte a folyóirat főszerkesztője szerdán.

Az indoklás szerint a katolikus egyházfő "a lelkiismeret új hangjává vált" pápaságának kilenc hónapja alatt. "Ritkán történik meg, hogy a nemzetközi színtér egy új szereplője ilyen gyorsan ekkora figyelmet keltsen fiatalok és idősek, hívők és nem hívők körében egyaránt" - jelentette ki Nancy Gibbs, a tekintélyes amerikai hetilap főszerkesztője.

A pápa olyan ismert személyiségekkel állt versenyben az év embere címért, mint Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos dokumentumokat kiszivárogtató volt munkatársa, Edith Windsor melegjogi aktivista, Bassár el-Aszad szíriai elnök és Ted Cruz texasi szenátor. Ők az első öt hely valamelyikét el is foglalják.

A Time internetes oldalán azt írta,  hogy Ferenc pápa rövid idő alatt "milliók képzeletét ragadta meg, akik már minden reményüket elveszítették az egyházban".

A Vatikán üdvözölte a Time választását. Federico Lombardi szóvivő pozitív jelzésnek nevezte a döntést, amely "egy olyan emberre vonatkozik, aki a mai világban spirituális és vallási értékekért száll síkra, és mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg a békéről és igazságosságról".

A pápa nem keresi a dicsőséget - mondta Lombardi. Az, hogy az év emberének választották, azt jelzi, hogy megértették küldetését. "A pápa természetesen örül ennek" - húzta alá a szóvivő.

Ferenc nem az első pápa, akit a Time az év emberének választott. 1962-ben XXIII. János, 1994-ben pedig II. János Pál kapta meg ezt a címet. Tavaly az újjáválasztott amerikai elnök, Barack Obama lett az év embere a Time magazinnál.

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.