<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Igazi sikersztori a magyar származású, kanadai üzletember, Frank Hasenfratz története, aki kétkezi munkásként kezdte Budapesten, ma pedig alapítója és résztulajdonosa Kanada második legnagyobb autóalkatrész-gyártó vállalatának.

Frank Hasenfratz
Frank Hasenfratz 1935-ben született Magyarországon, és már egészen fiatalon belevágott első vállalkozásába: motorkerékpárokat javított és mivel az alkatrészek igencsak hiánycikknek számítottak a háború után Budapesten, azokat saját kezűleg készítette el. Némi extra profitra is szert tett azzal, hogy a szerelésre bevitt motorkerékpárokat – amíg a tulajdonosaik nem jöttek értük – bérbe adta. Mivel aktív résztvevője volt az 1956-os eseményeknek, a letartóztatás elől '57-ben Kanadába menekült, majd 7 évre rá saját alagsorában megalapította első cégét, a mai Linamar Corporation elődjét – írja a Bloomberg.
Az üzletemberre nagy hatással voltak apja szavai, aki azt mondta neki, hogy végzettséget kell szereznie, hiszen a kommunisták bármit elvehetnek tőle, de azt az egyet nem. Hasenfratz ezért kereskedelmi és műszaki iskolákat végzett. Tanulmányait még Budapesten kezdte, de a két éves kötelező sorkatonai szolgálat miatt azt meg kellett szakítania. Amikor megérkezett Torontóba, szó szerint nem volt semmije. Kezdetben egyik nagybátyja farmján lakott, később azonban megismerkedett a szintén magyar emigráns Margaret Ferterrel, akit feleségül vett. Első közös otthonukat abból a pénzből vették, amelyet a nő dohányültetvényeken végzett munkájával megspórolt.

Amikor megalapította első cégét nem volt mása, csak egy ezerdolláros esztergagépe és mivel hallani sem akart eladósodásról, abból építkezett, amije volt. Például a konyhai sütőt alakította át úgy, hogy abban rezet tudjon hevíteni és abból repülőgép-alkatrészeket gyártani. A cég az első évben 20 ezer dolláros profitot termelt. Az igazi áttörést a kanadai Forddal kötött szerződés hozta meg számára. A Linamar olajpumpákat kezdett gyártani az autóipari óriásnak, amely a mai napig a legnagyobb megrendelőjük.
 
A cég gépjármű motorokat, erőátviteli és váltórendszereket gyárt összesen 9 gyártóüzemben Amerikában, Európában és Ázsiában. Hasenfratz a cégben jelenleg 23,6 százalékos részesedéssel bír, amelynek értéke körülbelül 840 millió dollár, becsült vagyona ugyanakkor elérheti az 1 milliárdot is. Az üzletember soha sem kérkedett vagyonával, nem szerepelt egy nemzetközi rangsorban sem. A Linamart 2002 óta nagyobbik lánya, Linda vezeti, míg húga az ázsiai terjeszkedésért felel. A milliárdos szerint élete egyik legjobb döntése volt, hogy lemondott az ügyvezetői pozícióról, lánya ugyanis sokkal kezdeményezőbb vezetőnek bizonyult. Az ő ötlete volt többek között a kínai piac felé való nyitás is. 
 
 
A válság ugyanakkor az amerikai autóiparral együtt a Linamart is megtépázta. Bevétele 26 százalékkal esett, a 12 ezer dolgozó közel felét elbocsátották, a részvények árfolyama a mélybe zuhant. A cég végül talpra áll, sőt Linda Hasenfratz egy 2013-as Bloomberg interjúban olyan ambiciózus ígéretet tett, hogy 2020-ra a cég 10 milliárdos bevétel mellett 1 milliárdos profitot termel majd. Úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem elérhetetlen.

A Linamar egyike azoknak a cégeknek, amelyekkel a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A társaság Magyarországon több mint 2100 főt foglalkoztat, jelentős belföldi beszállítói háttérrel rendelkezik, és kutatás-fejlesztési tevékenységet is végez.
 
Szász Péter
mfor.hu 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.