2p

Mikor tüntetik már el a plakátokat az utcákról?

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Egy héttel a választás után az ország nagyon sok pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra, villanyoszlopokra kihelyezett választási plakátok. Az MTI összeállítása emlékeztet: a választási eljárási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

Ez aztán tényleg fölösleges pénzkidobás volt: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án. A jelölt végül az utolsó pillanatban visszalépett.
Ez aztán tényleg fölösleges pénzkidobás volt: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án. A jelölt végül az utolsó pillanatban visszalépett.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a jelölőszervezetek ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat - írja az MTI. Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.

Az ügy egyik érdekessége, hogy ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a megrongált plakátokat is azoknak kell eltüntetniük, akik eredeti állapotukban kihelyezték - a megrongálónak ezzel nem lesz dolga.

A másik érdekesség, hogy gyakorlatilag minden jelölt, jelölőszervezet dolgozhat a plakátok eltávolításán, kivéve az ellenzéki pártok közül legjobb eredményt elért Tisza Párt: ennek vezetője, Magyar Péter ugyanis elmondta, nem hisz ebben a népszerűsítési eszközben. Úgy fogalmazott:

"a politikai elit pártjai micsoda vizuális szennyezést követnek el, amikor teljesen feleslegesen teleplakátolják a gyönyörű településeinket."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!