2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök fia egy új nemzetbiztonsági testület megszervezésén munkálkodik, árulták el az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető források.

Állítólag új miniszterelnöki nemzetbiztonsági testület megszervezésében és felállításában vesz részt Orbán Gáspár - írja a VSquare hírlevele, amelyet a 444 ismertet. A testület az amerikai elnöki Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) magyar megfelelője lehet. A lap informátora szerint bár a magyar honvédség csádi misszióján dolgozó Orbán Gáspárnak semmilyen korábbi tapasztalata vagy megfelelő végzettsége nincs a feladathoz, és hivatalosan kizárólag a honvédség alkalmazottja, mégis saját irodát kapott a volt Karmelita kolostorban - Orbán Viktor közvetlen közelében -, és legalább fél tucat szakember dolgozik neki az ügyvédektől a titkárokig egy külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó osztály létrehozásán. Az április elején nemzetbiztonsági főtanácsadónak kinevezett Bíró Marcellel az élen a testület így már három ágazatot felügyelhet a már létező hírszerzés és katonai ügyek mellett.

Orbán Gáspárt 2020 augusztusában tisztté avatták
Orbán Gáspárt 2020 augusztusában tisztté avatták
Fotó: Orbán Viktor Facebook

A VSquare magyarországi híreit szerkesztő Panyi Szabolcs szerint kérdésére a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is cáfolta, hogy Orbán Gáspárt alkalmaznák. Állításuk szerint Orbánnak csak azért van bejárása a Karmelitába, mert a miniszterelnök családtagja.

A területet ismerő forrásaink szerint szakmai szempontokkal akár meg is lehetne magyarázni ezeket a változtatásokat, hiszen a kormányzati információs igényeket úgy lehet kielégíteni, ha a szupertitkosszolgálatként emlegetett NIK a nemzetbiztonsági főtanácsadó felügyelete alatt van - így gyorsabb és közvetlenebb az információáramlás megrendelő és végrehajtó között. A NER tizenötödik évében azonban joggal merülhet fel a kérdés, hogy a személyi változások kizárólag ezt a szakmaiságot tükrözik-e. Bíró Marcellnek ugyanis nincs nemzetbiztonsági tapasztalata; védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi és rendvédelmi területeken sem dolgozott sokáig azon túl, hogy néhány hónapig külügyi közigazgatási államtitkár, majd egy évig Pintér Sándor belügyminiszter kabinetfőnöke volt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!