2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát. Érdemes figyelni, hiszen a tíz napig érvényes heti bérlet ára 6400 forint. 

Áprilist 1-jétől, azaz hétfőtől lehet megvásárolni az egynapos autópálya-matricát Magyarországon. Az uniós szabályok miatt kötelező bevezetni ezt a matricát, amely a NÚSZ (Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.) tájékoztatója szerint a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes.

Jön az egynapos
Jön az egynapos
Fotó: MTI

  • Meg lehet venni előre, valamint azon a napon is, amikor használni szeretnénk a díjköteles gyorsforgalmi utakat.
  • Amennyiben a vásárlás és az érvényesség napja egybe esik, a napi matrica a vásárlás pontos időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot, visszamenőlegesen nem.

A rendelet alapján a napi e-matrica ára a D1, D2 és U díjkategória (személyautók és utaánfutók) esetében az éves országos jogosultság mindenkori árának 9 százaléka. A 9 százalékos arány azt is jelenti, hogy Magyarország az uniós szabályban szereplő maximumot alkalmazza.  A D1M (motorkerékpár) díjkategória esetében ennek a fele, azaz az éves országos jogosultság mindenkori árának 4,5 százaléka.  - írja a NÚSZ. 

Így a következő árakkal számolhatnak az autósok:

  • a maximum 7 személyes autók esetében 5150 forint, 
  • a legfeljebb 9 személyes autóknál 7310 forint, 
  • a motorkerékpároknál pedig 2570 forint lesz a matrica ára. 

A többi matricához képest drágának mondható az egynapos. A legfeljebb 7 személyes autókra ugyanis 6400 forintért lehet megvenni a heti bérletet, amely 10 napig érvényes. A havi matrica ára 10 320, az évesé 57 260 forint, az egy-egy vármegyére szóló matricáért pedig 6660 forintot kell fizetni. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!