3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezek az elmúlt órák főbb eseményei.

  • Az Egyesült Államok szenátusa kedden megszavazta a 95 milliárd dolláros segélyt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. Ebből 60,8 milliárdot kap Ukrajna, 26,3 milliárdot Izrael és humanitárius segélyként civilek a konfliktusövezetekben, beleértve Gázát is; 8,1 milliárd dollárt meg az indo-csendes-óceáni térségnek megy, a Kína elleni védekezés megerősítésére.
  • Orosz rakéták támadták meg Harkiv egyik lakónegyedét szerda hajnalban – közölte Ihor Terekhov polgármester. A Suspilne közszolgálati televízió szerint a lakossági infrastruktúra megsemmisült a támadás során.
  • Az orosz hatóságok letartóztatták Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettest, akit különösen nagy értékű kenőpénz felvételével gyanúsítanak. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt idézte, aki azt mondta, hogy mind Vlagyimir Putyin elnököt, mind Szergej Sojgu védelmi minisztert tájékoztatták. A 48 éves Ivanov Oroszország 12 védelmi miniszterhelyettesének egyike, aki európai és uniós szankciók hatálya alatt áll Ukrajna teljes körű inváziója miatt.

Mi van a színfalak mögött?
Mi van a színfalak mögött?
Fotó: Depositphotos

  • Az orosz erők jelentős előrelépést értek el egy keskeny kelet-ukrajnai folyosón, mivel a jelek szerint felgyorsul az offenzíva, amely célja, hogy területet foglaljon el, mielőtt a nyugati katonai segélyek megérkeznének – írja Dan Sabbagh Kijevben és Luke Harding. A Kreml katonai bloggereinek felvételein egy orosz trikolór látható, amint a megszállt Avgyijivka városától északnyugatra, Ocheretyne összetört faluja felett repül, miután 10 nap alatt körülbelül 5 kilométert haladt előre.
  • Északabbra hatalmas orosz offenzíva folyik Chasiv Yar városának elfoglalására. Ukrajna keleti katonai parancsnoksága szerint 20-25 ezer ellenséges katona próbálja megrohamozni a dombtetőn lévő várost és a környező kerületeket.
  • Az ukrán külügyminisztérium a hadkötelezettség növelése érdekében felfüggeszti a külföldön élő katonai korú férfiak konzuli szolgálatát, kivéve az Ukrajnába visszatérőket. Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta a 18 és 60 év közötti férfiaknak bizonyos kivételekkel Ukrajnában kell maradniuk. Az Eurostat becslése szerint 2024 januárjában körülbelül 4,3 millió ukránt tartottak nyilván az Európai Unió országaiban, akik körülbelül 20 százaléka felnőtt férfi – nagyjából 860 ezer fő.
  • Az Oroszországgal határos ukrajnai Szumi megyében négy sérültről számoltak be az orosz erők keddi 51 támadásában.
  • Az ukrajnai Zaporizzsja régió orosz kézen lévő részein a mentőszolgálatok azt jelentették, hogy egy ukrán dróntámadásban kedden négy ember meghalt egy autóban Melitopol városától északra.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!