2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető új lengyel kollégájával, Szymon Szynkowski vel Sekettel folytatott megbeszélését követően kiemelte, hogy hazánk nem taktikai szempontból tekint a kétoldalú együttműködésre.

"Mi a magyar-lengyel kapcsolatokat többnek látjuk barátságnál, s többnek látjuk egyfajta szövetségesi együttműködésnél, mi Magyarországon a magyar-lengyel kapcsolatot a testvériség szintjén kezeljük" - jelentette ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter Budapesten 2023. december 4-én. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter Budapesten 2023. december 4-én. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

"És ha vannak is eltérő álláspontjaink vagy eltérő hangsúlyaink vagy eltérő megközelítéseink bizonyos kérdésekben, a testvériség attól még testvériség marad" - tette hozzá.

Szerinte Magyarország tiszteletben tartja a lengyel nemzetet és annak döntéseit, ekképpen pedig a megválasztott kormánnyal törekszik jó együttműködésre. A magyar-lengyel testvériség fenntartása lesz a külpolitikai stratégia egyik legfőbb eleme a jövőben is, fűzte hozzá az MTI szerint.

Lengyelországban ugyan az eddigi miniszterelnök, Mateusz Morawiecki alakított kisebbségi kormányt november végén, de új kormánya valószínűleg el fog bukni a jövő heti bizalmi szavazáson az ellenzék uralta parlamentben – tehát előreláthatólag az ellenzék fog hatalomra kerülni Lengyelországban. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!