5p

Nagyon csúnyán elbukhat egy Orbán Viktort is csodáló republikánus üstökös, ennek következményei pedig rendkívül messzire érhetnek majd.

Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet követel a 2024 novemberében esedékes amerikai elnökválasztás, amelyen a jelenlegi demokrata elnök kihívója a visszatérő Donald Trump lesz. Az amerikai republikánusok, különösen a volt elnök politikai táborának körében hazánk amolyan „bezzegországgá” vált, amelyre válaszként tekintenek az általuk „liberális fertőnek” titulált olyan mozgalmakra, mint például a kisebbségi egyenjogúsági törekvések, vagy a nőjogi csoportosulások.

A neve Donald Trump lehetséges alelnökeként is előkerült, novemberben viszont elbukhat?
A neve Donald Trump lehetséges alelnökeként is előkerült, novemberben viszont elbukhat?
Fotó: X/@Kari Lake

Azt, hogy Magyarországról mintaország lett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy mostanra évről évre megrendezik a CPAC Hungary-t, a republikánusok amerikai dzsemborijának európai másolatára özönlenek a Trump-párti nagy nevek; és a magyar kormány apraja-nagyja is részt vesz, a fővédnök rendszeresen Orbán Viktor.

Jönnek a választások, mi lesz Amerikában?  

A 2024-es rendezvény meghívotti listáján nem szerepel, ám a 2023-as találkozó egyik nagyágyújaként, és Donald Trump egyik lehetséges alelnök-jelöltjeként ígérték be Kari Lake arizonai kormányzójelöltet, elegánsan elhallgatva azt a mellékes tényt, hogy a hagyományosan republikánus irányba húzó államban legyőzte a demokrata Katie Hobbs. Lake egy Facebook-poszt tanúsága szerint a rendezvény előtt egyebek mellett úgy lelkendezett Orbán Viktorról, hogy Amerika példát vehetne róla, mert „a magyar miniszterelnök a népe érdekeit helyezi az első helyre”.

Hogy miért említettük külön Kari Lake nevét? Nos, Lake a 2024 novemberi választásokon egyike lesz azoknak a trumpista jelölteknek, akire igen fontos feladat várhat, nem mellesleg pedig továbbra is maximálisan élvezi a volt elnök támogatását – ő viszont minden bizonnyal mostanra nem alelnökeként, hanem egy kulcsállam lehetséges szenátoraként tekint rá. 2024 novemberében a volt tévés műsorvezető Lake harcba száll Arizona állam szenátori székéért, a verseny pedig igen szorosnak ígérkezik, Arizona is egyike lesz azoknak az államoknak, amelyeket csatatérként tartanak majd számon novemberben. A zászló jelenleg pedig egyáltalán nem Orbán Viktor csodálójának áll.

Cikkünk írásakor a RealClearPolling közvéleménykutató-aggregátor honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint Kari Lake nagyjából 6 százalékos hátrányban van demokrata kihívójával szemben: Ruben Gallego jelenleg egyébként Arizona 3. körzetének képviselője, és ha most lenne a választás, a szavazatok 49 százalékával lenne az állam új szenátora.

Kari Lake bajban van?

Gallego előnye egyáltalán nem behozhatatlan, republikánus kihívója azonban nem lehet nyugodt. A Fox korábbi műsorvezetőjeként dolgozó politikusnő elméletileg a Trump-tábor álma, hiszen kis túlzással megvan benne minden, ami a volt elnök szimpatizánsainak tetszhet: látványosan szembefordult a mainstream médiával, harcosan bevándorlásellenes, nyíltan kiállt Donald Trump azon kijelentései mellett, miszerint elcsalták a 2020-as választást, és abortuszellenes. De akkor mégis mi a gond?

Kari Lake problémája ugyanaz lehet, mint ami magát Donald Trumpot is utolérheti majd – szélsőséges nézetei mögé a mérsékeltebb republikánusok egyre kevésbé mernek nyíltan beállni. Lake ugyanis korábban nyíltan támogatta az állam 1864-ből származó – azaz több mint 160 éves – drákóian szigorú abortusztörvényét, amely teljes egészében kriminalizálta a terhességmegszakítást, egyedül abban az esetben engedélyezve azt, hogyha a terhesség veszélyezteti az anya életét.

Az a kérdést átgondolva egyértelműnek tűnik, hogy az olyan törvények támogatása, amelyek egy olyan időszakból származnak, amikor a törvénykönyvekben még szerepelt az „elfogadható gyilkosság” fogalma, és a vetélés eltitkolása esetén börtön várt az anyákra; politikailag hosszútávon nem tűnik kifizetődőnek. Ezt azóta Kari Lake is felismerte, és úgy próbál eltávolodni a hírhedt szabályozástól, hogy közben saját táborát is próbálja megtartani – ez pedig időnként egészen furcsa helyzeteket szül:

csak néhány napig kell visszamennünk ahhoz, hogy olyan nyilatkozatot találjunk Lake-től, amelyben arról beszél, hogy ellenzi a törvényt; úgy, hogy 2019-ben annak pontos kódszámát felmondva hangoztatta támogatását iránta.

Mindeközben viszont a Trump-tábor támogatását sem akarta elveszíteni, így arra szólította fel az állami seriffhivatalt egy szombati rendezvényen, hogy büntesse szigorúbban az abortusztiltást megszegőket – igaz, itt a teljes kedvéért fontos megjegyezni, hogy a Donald Trump által is hangoztatott módon a nemi erőszak és a családon belüli szexuális erőszak áldozatainak felmentést ígért.

Miért fontos mindez Magyarországnak?

Az Egyesült Államokban születő választási eredmény mindig fontos tényező hazánk számára, azonban a 2024-es voksolás minden eddiginél kritikusabbnak ígérkezik. Amellett, hogy némileg szürreális módon Magyarország következő költségvetését is az amerikai választások eredményéhez kötötték a legutóbbi Kormányinfón, a szomszédban zajló háborúban is fordulatot jelenthet az, hogy ki ül 2025-ben az elnöki székben.

Orbán Viktorék már nagyon régen besorakoztak Donald Trump táborába, és a kormánynyilatkozatokat hallgatva biztosnak látják azt, hogy republikánus győzelem születik majd november 5-én – pedig ez egyáltalán nem így van. Az abortuszkérdés minden bizonnyal a választások egyik fő témájának ígérkezik, és hogyha a Kari Lake-hez hasonló republikánus jelöltek belebuknak ebbe, akkor nagyon könnyedén előfordulhat, hogy a Trump által felvázolt nagyszabású külpolitikai tervek megvalósításához szükséges szenátusi többség egészen egyszerűen nem lesz meg. Ez pedig Orbán Viktor kormányának sem lesz mindegy – így különösen viccesen hat, hogy egy korábban őt istenítő, és Donald Trumppal egy szintre emelő politikus kampányának bukása vezethet el ehhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!