3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Itt vannak az orosz-ukrán háború 287. napjának legjelentősebb eseményei. 

 • Még nincsenek meg a békés rendezés feltételei Ukrajnában, de a háború legvalószínűbb kimenetele a tárgyalásos megoldás - mondta a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg szerint Oroszország egyelőre nem mutatja a jelét annak, hogy bekapcsolódna egy olyan tárgyalási folyamatba, amely Ukrajna szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartásáról szólna. Stoltenberg ugyanakkor hozzátette: az ukránokon múlik annak eldöntése, hogy mikor tartják megfelelőnek az időt a tárgyalások elkezdésére, és az is, hogy megállapodjanak a tárgyalások feltételeiről.
   
 • Oroszország kész tárgyalni, ha komoly javaslat érkezik az ukrán konfliktus megoldására, amely teljesíti Moszkva követeléseit - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai külpolitikai fórumon. Az orosz diplomácia vezetője ehhez azt is hozzáfűzte, hogy Oroszország kész lenne komoly párbeszédet folytatni a nyugati országokkal, ha ott előrelátó emberek kerülnek a kormányra.
   
 • Az ukrajnai „különleges hadművelet” elhúzódhat, de nincs szükség további mozgósításra Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Azt mondta, hogy az őszi részleges mozgósítás során fegyverbe állított 300 ezer katona közül 150 ezret vezényeltek Ukrajnában, közülük 77 ezret harcoló egységekbe osztottak be.

 • Vlagyimir Putyin arra is figyelmeztetett, hogy a nukleáris háború veszélye növekszik; az elnök ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország „nem őrült meg”, és hogy saját nukleáris arzenálját pusztán védelmi elrettentő eszköznek tekinti.

Vlagyimir Putyin üzent. Fotó: Kreml
Vlagyimir Putyin üzent. Fotó: Kreml

 • Az orosz erők csapást mértek szerdán a Donyeck megyei Kurahove településre, ahol eltalálták a helyi piacot, a buszpályaudvart, valamint benzinkutakat és lakóépületeket, az eddigi értesülések alapján legalább nyolc civil életét vesztette és öten megsebesültek - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője. A tisztségviselő szavai szerint a település központját vették tűz alá rakéta-sorozatvetővel az orosz erők.
   
 • Az illetékes ukrán bíróság 12 év szabadságvesztésre ítélt egy Luhanszk megyei papot, a Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny” liszicsanszki templomi elöljáróját, aki információkat szivárogtatott az oroszoknak az ukrán fegyveres erők szeverodonecki állásairól - hozta nyilvánosságra szerdán az Ukrán Biztonsági Szolgálat.
   
 • Több mint 70 amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát semmisített meg egy nagy pontosságú föld-föld csapás Krivij Rihben, az ArcelorMittal acélgyár egyik üzemcsarnokában - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint megsemmisült két sorozatvető, további négy pedig kritikus károkat szenvedett.
   
 •  Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint összesen 15 országban 31 „gyanús csomagot” küldtek ukrán külképviseletekre. Az elmúlt héten Ukrajna nagykövetségei és tanácsadói Európa-szerte „véres” csomagokat kaptak, amelyek némelyike állatszemeket tartalmazott, amit Kijev „terror- és megfélemlítési kampánynak” nevezett.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt választotta meg az év emberének az amerikai Time magazin, arra hivatkozva, hogy a „pusztító orosz invázióval szemben tanúsított bátor ellenállásával” lelkesítette az ukránokat és elnyerte a világ tiszteletet. A magazin indoklása szerint „Volodimir Zelenszkij olyan módon mozgósította a világot, amire évtizedek óta nem volt példa”.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!