<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikaiak újabb légvédelmi rendszert szállítanak Ukrajnába, ahol a tél beköszöntével az áram nélkül maradt otthonokat próbálják befűteni az emberek - sokszor ezzel okozva katasztrófát. Ukrajna madridi nagykövete levélbombát kapott - így indul a hánorú 281. napja.

  • Washingtonban a Pentagon közlése szerint 1,2 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Raytheonnal hat, Ukrajnának szánt fejlett föld-levegő rakétarendszer (Nasam) szállítására - közölte a Pentagon. Ukrajnának összesen nyolc Nasam-rendszert küldenek az orosz rakéta- és dróntámadások kivédésére. Ukrajna novemberben kapta meg az első két Nasam légvédelmi rendszerből álló szállítmányt, a továbbiakat a következő hónapokban fogják leszállítani.
  • A tél első napján Ukrajna régióinak többségében, közel hatmillió embernél nincs áram az energia-infrastruktúrát érő orosz támadások miatt - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este. 
  • Az ukrán állami katasztrófavédelem pedig arról tudósít, hogy az elmúlt 24 órában kilenc ember vesztette életét tűzesetekben, miután a biztonsági szabályokat be nem tartva próbálták meg felfűteni otthonaikat. "Csak az elmúlt egy napban 131 tűzeset volt Ukrajnában, ebből 106 a lakossági szektorban. Kilenc ember meghalt, nyolc megsérült" - közölte a katasztrófavédelmi szolgálat.
  • Ukrajna azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában újabb 500 orosz katonát öltek meg, így február 24. óta összesen mintegy 88 880-an haltak meg közülük harcban. A fegyveres erők vezérkara közölte, hogy további három harckocsit és hat páncélozott személyszállítót semmisítettek meg.
  • Az ukrán fegyveres erők azt is közölték: három orosz felderítő drónt lőttek le az elmúlt 24 órában. A fegyveres erők vezérkari szóvivője, Alekszandr Štupun azt írta, hogy Ukrajnát több rakétatámadás érte, többek között a harkivi Kivsarivkát és a donyecki Szlovjanszkot lőtték repülőkről és tüzérségi ágyúkkal.
  • Az Európai Bizottság elnöke különleges bíróság felállítását javasolta az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett "agresszió bűntettének" kivizsgálására. Ursula von der Leyen azt is szeretné, ha a nyugati szankciók értelmében befagyasztott orosz pénzekből származó bevételeket Ukrajna megsegítésére fordítanák.
  • Ukrajna madridi nagykövetségének egyik biztonsági tisztje könnyebben megsérült, amikor szerdán felnyitotta a nagykövetnek címzett levélbombát. Az incidens nyomán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azonnali biztonsági intézkedésekre utasította Kijev valamennyi külföldi nagykövetségét - közölte a minisztérium szóvivője.
  • Magyarország területére 2022. november 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4883 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8160 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett az ORFK tájékoztatása szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 188 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. november 30-án 89 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(The Guardian / CNN / MTI)