3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

De közben 1500-zal kevesebben is haltak meg, ezért mérséklődött a magyar népesség természetes fogyása.

Mérséklődött a természetes fogyás az év első tíz hónapjában, miután a születések száma az előző év azonos időszakához képest kevésbé csökkent, mint a halálozásoké - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint január és október között 75 272 gyerek született, 1411-gyel, 1,8 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Januárban, június-júliusban és októberben valamelyest több, február-májusban átlagosan 3,7, augusztus-szeptemberben pedig 3 százalékkal kevesebb élve születést regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú, 7,2 százalékos csökkenés májusban történt. A teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,49 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,5-höz képest.

Október végéig 108 222-an haltak meg, 1,4 százalékkal, 1580-nal kevesebben, mint egy évvel korábban. A legnagyobb csökkentés januárban regisztrálták, akkor majdnem 22 százalékkal kevesebben haltak meg, míg a legnagyobb növekedés márciusban következett be, amikor több mint 15 százalékkal többen hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban. 

Ennek hátterében a tavalyihoz képest később tetőző influenzajárvány állhatott. Ezt követően április-júniusban átlagosan 1,6 százalékkal mérséklődött, július-októberben pedig 2,2 százalékkal emelkedett a halálozások száma az egy évvel korábbihoz képest.

Mivel a születések száma kevésbé csökkent, mint a halálozásoké, a természetes fogyás a 2017. január-októberi 33 119-cel szemben 2018. ugyanezen időszakában 32 950 volt, ami 0,5 százalékos javulást jelent.

Az év első tíz hónapjában 46 740 pár kötött házasságot, egy százalékkal, 483-mal több, mint az előző évben. A szezonon kívüli időszakot jelentő első negyedévben nem változott számottevően, május-júniusban, augusztusban és októberben emelkedett, a többi hónapban csökkent a házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz képest. 

A legnagyobb, 9 százalékos növekedést a szezon csúcsát jelentő augusztusban, míg a legjelentősebb, 9,1 százalékos visszaesést júliusban regisztrálták. Ez utóbbi annak tulajdonítható, hogy a tavaly júliusban eggyel több hétvége volt.

Január és október között ezer lakosra 9,2 élve születés és 13,3 halálozás jutott, mindkettő 0,2 ezrelékponttal kevesebb volt a 2017. január-októberi értéknél, aminek eredményeként a természetes fogyás 4 ezrelékes értéke nem változott. Ezer élve születésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

A házasságkötési arányszám 5,7 ezrelékes értéke mintegy 0,1 ezrelékkel haladta meg az egy évvel korábbit - olvasható a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!