4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes ágazatokban egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon a munkaerőhiány, így a tartósan betöltetlen pozíciókat ukrán vendégmunkásokkal töltenék fel. A program már tavaly beindult 180 millió forintos költséggel.

Miközben az ország keleti felében a munkanélküliség okoz nagyobb problémákat, addig a nyugati megyékben sokkal inkább a megfelelő munkaerő hiánya fogja vissza a gazdaság száguldani akaró paripáit. A probléma megoldása akkor került igazán fókuszba, amikor tavaly a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége kidolgozott egy javaslatot, amit be is mutattak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Szerintük egyebek mellett jól működne egy olyan kormányzati program, ami a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására irányulna. Erre példaként Lengyelországot hozták fel, ahol 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan hazánk esetében 250 ezer munkavállalót jelentene. Az akkor hírek szerint az ötlet tetszett is a nemzetgazdasági miniszternek, és azóta több információ is megjelent a témával kapcsolatban, melyek arról szóltak, milyen eszközökkel könnyíti a kormány a harmadik országból származó munkaerő foglalkoztatását.

Igaz, nagydobra nem verték a programot, hiszen a migránsok betelepítése elleni küzdelem közepette meglehetősen kellemetlen lett volna egy hasonló bejelentés. Fű alatt azonban zajlott a munka.

Idén januárban derült ki ugyanis, hogy médiakampányt indítunk azért, hogy az ukránok jöjjenek dolgozni hozzánk. Ennek megszervezését egy debreceni munkaerőközvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalata, a Horizon2020 Nonprofit Kft. kapta meg. Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban jelentek meg a hirdetések. A kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós bejátszásokra 82 millió forint állt rendelkezésre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

(Fotó: MTI)

A 2016-os költségvetés zárszámadási törvényjavaslatából kiderül, valójában még ennél is nagyobb összeget költött el a kormány az ukrán munkások behozatalára. Mint olvasható:

"az "Ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatása" központi program célja, hogy egy foglalkoztatási hálózat működtetésével folyamatos és rugalmas utánpótlást biztosítson a magyar vállalkozások számára olyan szakmák és munkahelyek tekintetében, amelyek a magyar gazdaság fejlesztését stratégiai szinten elősegítik és fenntartják".

Erre tavaly 180 millió forint került kifizetésre, a kormány viszont még ennél is nagyobb keretet, 450 millió forintot biztosított.

A zárszámadás szerint tavaly a következő tevékenységek valósultak meg:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel,
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása,
  • logisztikai szervezés, tanácsadás,
  • 750 harmadik országbeli munkavállaló toborzása, szűrése, felkészítése, szükség esetén átképzése és Magyarországon való munkába állítása.

Nem mindenhol értenek ezzel egyet

Noha az NGM-ben, az iparkamaránál és a gyáriparosok szövetségénél jó ötletnek tartják az ukrán munkaerő behozatalát, nem mindenhol ennyire egységes vélemény alakult ki.

Miskolcon például az alacsony bérek miatt elvándorolnak a szakemberek, akik a helyi cégek helyett Szlovákiába vagy akár Romániába is elmennek dolgozni, így munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie a városvezetésnek. Az ukrán vendégmunkásokat azonban a képviselő testület nem minden tagja tartja megfelelő megoldásnak - derül ki egy áprilisi közgyűlési jegyzőkönyvből.

A városvezetés korábban úgy gondolta, hogy ha már nem lesz elég munkaerő, akkor beindulnak a piaci mechanizmusok és bérek emelkedni kezdenek. Ez nem történt meg, pedig segíthette volna a munkaerőhiány leküzdését. Ilyen körülmények között a kormány arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy alkalmazzanak olcsó, ukrán munkavállalókat, ráadásul a városvezetés tavaly megállapodást kötött Krivoj Roggal, hogy többek között Miskolcra is toborozzanak olcsó, ukrán munkaerőt - vázolta a helyzetet az áprilisi közgyűlésen Jakab Péter, jobbikos képviselő.

Az ukrán munkaerő behozatalát ellenzők attól tartanak, hogy az alacsony ukrán munkabérek még jobban le fogják majd törni a miskolci fizetéseket, ez pedig idővel akár további elvándorláshoz is vezethet.

Márpedig Magyarország északi, keleti megyéi egyáltalán nem a versenyképes fizetésekről lennének híresek, így a miskolci ellenzőkhöz hasonló vélemény minden bizonnyal nem egyedi.

Kapcsolódó anyag:
Óriási hízott a bérszakadék Magyarországon

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!