4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclay's Capital vasárnapi elemzése szerint az Egyesült Államok leminősítésének legfőbb egyedi oka az volt, hogy a Standard & Poor's "magának szabott szűkített határidőt", és nem az, hogy az amerikai költségvetési helyzetben valamilyen hirtelen változás történt volna.

Amikor az S&P áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött elemzésében "legalább egyharmados esélyt" adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor's július közepén negatív megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat - ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítése -, és ehhez fűzött akkori elemzésében már "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

A Barclay's Capital londoni elemzőinek vasárnapi értékelése szerint azonban április közepe és július közepe között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány 2011 eddigi szakaszában elmaradt attól a szinttől, amelyet a cég az év elején várt.

Az amerikai politikai rendszer kétségtelenül "nem jól adta elő magát" az adósságlimit-emelésről folytatott vitában, ám a Standard & Poor's a jelek szerint ezt a viselkedést vetíti ki a jövőre is. Pedig "nagyon is lehetséges", hogy a politikai feszültség enyhülni fog a jövő évi elnökválasztás után, ami megkönnyítheti a reformok bevezetését - áll a Barclays Capital londoni elemzésében.

A ház szerint kizárólag a költségvetési mutatók alapján az Egyesült Államok már jó ideje nem "AAA" szintű szuverén adós, de - "és ez egy rendkívül fontos de" - egy ország adósminősége nem pusztán a költségvetési számoktól függ. A két másik fontos változó a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.

Jóllehet az amerikai politikai rendszer az elmúlt hónapokban működésképtelennek tűnt, a dollár tartalékvaluta-státusa azonban óriási előnyt jelent az Egyesült Államoknak - írták a Barclay's Capital londoni elemzői.

A cég szakértői kommentárjukban közölték: nem értenek egyet az S&P-leminősítés indoklásából kiszűrődő azon véleménnyel, hogy az amerikai politikai rendszer akár éveken át is képtelen lesz kezelni az államháztartási bajokat.

mfor traderAz amerikai politikai közbeszéd tónusa már két éve megváltozott, és a vita tárgya már nem az, hogy csökkenteni kell-e a hiányt, még csak az sem, hogy mennyivel, hanem az, hogy miképp - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői, akik szerint "valószínűtlen", hogy a befektetők számítottak e nagy kérdések megoldására a 2012-es elnökválasztás előtt.

A ház szerint az adósságlimit-emelésről szóló egyezség "igenis fontos első lépés" volt a költségvetési fenntarthatóság felé.

Mindezek alapján a Barclay's Capital londoni elemzői közölték: nem számítanak arra, hogy a befektetők tömegesen menekülni kezdenének az amerikai államadósságból. A külföldi jegybankok devizatartalékaik jelentős részét amerikai kincstárjegyben tartják, mivel ez a világ legmélyebb és leglikvidebb kötvénypiaca, és nem valószínű, hogy ez egy leminősítéstől megváltozna.

Ráadásul alternatívából sincs sok: a két legnagyobb kötvénypiac az amerikain kívül a japán és az olasz, ám a japán hozamok messze alacsonyabbak, és Japán pénzügyi mérleghelyzete lényegesen rosszabb, mint az Egyesült Államoké, és Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája is sokkal magasabb, mint az amerikai.

Emellett az amerikai gazdaság növekedési kilátásai is jobbak, mint a másik két országéi.

A felzárkózó térség adósságpiacai sem kínálnak feltétlenül hiteles alternatívát, mivel ezek a kötvénypiacok jóval kisebbek, a fizetőeszközök sok esetben nem is teljesen konvertibilisek, emellett a politikai és a jogi intézményrendszer sem annyira stabil, mint az Egyesült Államokban - áll a Barclay's Capital vasárnapi elemzésében.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!