<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Fejér megyei kőfejtők is a lista élén vannak.

Vélhetően a dél-magyarországi olaj- és földgázmezőkkel lehet összefüggésben, hogy a statisztikai hivatal kimutatása alapján Csongrád megyében találni a legjobban jövedelmező állást Magyarországon.

Orbán apuka és a fiú. A Fejér megyei kőfejtők is nagyot hasítanak.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb megyei bontásának átböngészése után arra jutottunk, hogy a tavalyi első három negyedévet figyelembe véve a déli megyében bányászat, kőfejtés ágazatban dolgozók részesültek a legmagasabb átlagos nettó fizetésben: havi 590 211 forintban.

A térségről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hódmezővásárhelyi kötődésén túl közismert, hogy itt tárható fel az ország energiahordozó ásványkincseinek egy jelentős része. A MOL errefelé üzemelteti kútjait, amelyek a belföldi termelést alapjaiban határozzák meg. Az itt dolgozó szakembereket pedig rendesen meg is fizetik - következtethetünk a statisztikából.

A több mint 590 ezer forint a szellemi munkakörben alkalmazottak átlaga, de nem panaszkodhatnak a fizikai munkások sem, az ő havi nettó átlagos keresetük 511 514 forint. Ami szintén kimagasló az országban.

A második legjobban fizető állásért Tolna megyében kell érdeklődni, ahol a villamosenergia-ágazatban kínáltak tavaly nettó 532 012 forintot. Ahogy Csongrád megye esetében, úgy itt is meghatározható az a foglalkoztató, aki ilyen bőkezű tud lenni a dolgozóival. A Paksi Atomerőmű lehet az a hely, ahol az országos átlagot jóval meghaladó fizetést tudnak – mert muszáj - kínálni a szakembereknek.

Kutatásunk alapján, a harmadik helyen – talán meglepetésre – Békés megye végzett, ugyanúgy villamos-energia érdekeltségű vállalkozásaival. Az egyébként sok tekintetben lemaradó térségnek számító Viharsarokban átlag 475 133 forint havi nettót lehetett keresni az előző évben. Ez tűnik a legnagyobb talánynak, bár azért ez a terület is gazdag szénhidrogénben, úgyhogy itt is értékes kitermelés zajlik.

Könnyebb megmagyarázni Pest megye negyedik helyét. Az itt működő, szintén villamos-energiával foglalkozó társaságoknál nettó átlag 446 134 forintot kaptak a dolgozók. Feltehetően itt is a MOL tett sokat azért, hogy komoly fizetéseket jegyezzenek fel a statisztikusok. Ebben a megyében, Százhalombattán működik ugyanis a cég Dunai Finomítója.

A dobogóra ugyan nem fértek fel, de mindenképpen szót kell ejtenünk az ötödik helyezettekről. Ők a Fejér megyében működő kőfejtők, bányászattal foglalkozó vállalkozások, illetve alkalmazottaik. Itt a nettó átlagos havi fizetés 443 559 forint volt tavaly.

Azért muszáj kiemelni ezt a kört, mert a miniszterelnök, Orbán Viktor családjának pont itt és pont ebben az ágazatban van érdekeltsége. A statisztika azt persze nem árulja el, hogy pont náluk mennyit keresnek a dolgozók, de arról azért képet alkothatunk, hogy a szakembereket itt is meg kell fizetni és meg is tudják fizetni őket. Vagyis nem mehetnek rosszul ezek a vállalkozások.

Figyelemre méltó, hogy bár a magyar gazdaság központja Budapest, a csúcsbérek listáján az első ötbe nem tudott bekerülni fővároshoz kötődő tevékenység. Továbbá az is kiderül, hogy a magyar iparban az energia termelése, előállítása biztosítja a legjobb fizetéseket.

A továbbiakban nem a megyéket vetjük össze – természetesen, ahogy más gazdasági mutatók esetében, úgy a fizetésekben is kirajzolódik a különbség a fejlettebb és elmaradottabb térségek között – hanem egy szakmát vizsgálunk meg abból a szempontból, hogy hol kínálják a jobb fizetéseket, és hol a rosszabbakat.

Az építőipart választottuk, mivel a külföldre vándorlásnak ez az ágazat volt talán a legnagyobb vesztese. Sok jó szakember csomagolt össze, hogy a határon túl keresse a boldogulást, ezért itthon a hírek szerint szinte vadászni kell a feladat elvégzésére alkalmas mestereket.

Az adatok szerint országos átlaghoz képest nagyon rendes fizetést kapnak a szellemi munkakörben dolgozók Budapesten túl Somogyban, Vas és Jász-Nagykun megyékben és Zalában is.

  • Somogy: 265 594 forint
  • Budapest: 258 408 forint
  • Vas: 257 873 forint
  • Jász-Nagykun: 254 363 forint
  • Zala: 213 374 forint

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor 166 337 forintot tudnak fizetni átlagban, látszik tehát, hogy e téren is hatalmas szakadék van az ország keleti széle és a többi térség között. Kivéve Nógrádot, ahol még kevesebbet, 145 491 forintot lehetett keresni az építőiparban.

Az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy míg Budapesten a pénzügyi, biztosítási profilú társaságoknál a szellemi besorolású dolgozó 404 281 forint havi nettót keresett tavaly átlagban, a munkafázisokban nagy eltérést nem tapasztaló borsodiak 174 087 forinttal voltak kénytelenek beérni.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.