2008. április 1. 09:49

Az államháztartás maastrichti kritériumok szerint számított adóssága a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 66 százaléka volt a tavalyi év végén - közölte ma a Magyar Nemzeti Bank. Mindez 16 736 milliárd forintot tesz ki.

Az államháztartás hiánya 2007-ben folyamatosan csökkent, végül a GDP 5,5 százalékát érte el. Ezel azonos adatot közölt ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal is. A negyedik negyedéves hiány a GDP 8,9 százaléka lett, 616 milliárd forintot tett ki.

A központi kormányzat elsősorban betéteinek felhasználásával, egyéb követeléseinek csökkentése mellett főleg államkötvények kibocsátásával és egyéb kötelezettségek vállalásával fedezte finanszírozási igényét - állapítják meg az MNB szakemberei.

A hosszú lejáratú állampapírok kibocsátása jelentősen nőtt tavaly, a rövid lejáratú értékpapírokban levő hiány viszont kismértékben csökkent. A helyi önkormányzatok kötvénykibocsátása is emelkedett a negyedik negyedévben, ebből fedezték hiányuk jelentős részét.

A társadalombiztosítás bevételi többletet produkált, így visszafizethette a kormánytól felvett hitelek egy részét. A háztartások többsége még mindig készpénzben, betétekben, befektetési jegyekben életbiztosítási és a nyugdíjpénztári követelésekben tartja a pénzét. Nőtt ugyanakkor a hosszú lejáratú devizahitelek állománya, de a hitelfelvétel elmaradt a harmadik negyedéves csúcsértéktől. A forint kisebb mértékű gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 37,7 milliárd forinttal növekedett 2007 negyedik negyedévében.

MTI/Menedzsment Fórum