Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Át kell rendezni a kelet- és közép-európai átalakuló térség finanszírozási modelljét, az adósságnövelés helyett a működőtőke-bevonásra áthelyezve a hangsúlyt, mivel az a veszély fenyeget, hogy az évtized végéig több százmilliárd dollárnyi beruházás-finanszírozási hiány alakul ki az országcsoportban - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által kedden kiadott éves helyzetértékelésben.

A Jelentés az átalakulásról (Transition Report 2015-2016) című elemzés szerint az EBRD működési területét alkotó gazdaságoknak jelenleg évente összesen 75 milliárd dollárnyi pótlólagos beruházásra lenne szükségük, a mostani szűkös beruházási ráták ugyanis hosszú távon fenntarthatatlanok a növekedésre gyakorolt negatív hatások nélkül.

Az EBRD szerint a 2016-2020 közötti időszakban több mint 400 milliárd dollárral kellene növelni a beruházásokra fordított tőkemennyiséget a régió gazdaságaiban a növekedési kilátások romlásának elkerülése végett.

A 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta a közép-európai és a balti térség EU-gazdaságai, valamint a délkelet-európai országok GDP-arányosan mérve 3-4 százalékponttal kevesebb beruházást hajtanak végre, mint a velük összemérhető adottságú más feltörekvő gazdaságok. A keletebbre fekvő európai átalakuló gazdaságokban, illetve a kaukázusi régióban ez a különbség eléri a 7 százalékpontot - áll az EBRD kedd este Londonban ismertetett éves jelentésében.

Ebben a környezetben - és tekintettel arra is, hogy sok országban a kis- és középvállalati szektorok hitelellátási szűkösségtől szenvednek - meglepőnek tűnhet, hogy a pénzügyi szektoron kívüli ágazatok, köztük a kormányok, a háztartások, valamint a vállalatok összesített, régiós átlagolású adósságrátája a 2007-ben mért 98 százalékos GDP-arányos szintről 2014 végéig 123 százalékra nőtt.

Az adósságráták a világgazdaság más régióiban is felduzzadtak, ám a globális szintű átlagos növekedés a GDP-érték arányában 17 százalékpont volt a vizsgált időszakban, az európai átalakuló térségben ugyanakkor 25 százalékpont - áll a keddi EBRD-jelentésben.

Hazánk tiszteletre méltó növekedéssel

A Magyarországról szóló fejezetben az EBRD azt jósolja, hogy a magyar hazai össztermék a tavaly elért 3,7 százalékos növekedés után az idén és jövőre is 2,5 százalék körüli ütemben bővül. A bank e növekedési ütemeket is "tiszteletre méltónak" nevezi, hangsúlyozva, hogy a magyar gazdaság jelenlegi növekedési teljesítménye még mindig meghaladja a gyenge beruházási ráták hosszú időszakának figyelembevételével becsült trendnövekedési - vagyis az inflációs nyomás erősödésének kockázata nélkül, hosszabb időtáv átlagában elérhető GDP-bővülési - potenciált.

Az EBRD szerint a magyar kormánynak kiszámíthatóbb működési kereteket kell biztosítania a bankszektor számára. A jelentés kiemeli ugyanakkor, hogy a kormány éppen erre tett vállalást az EBRD-vel ez év elején aláírt memorandumban, amely a bankszektorra kivetett adóterhek csökkentését célozza a jövő évtől.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.