2008. március 19. 07:34

Százezerből jó, ha 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben - írta szerdai számában a Világgazdaság, hozzátéve, az általuk megkérdezett autókereskedők pedig egyetlen adatkérésről sem számoltak be.

A lap viszont azt is megjegyzi, hogy "a témában érintett cégek jelzései alapján" a forgalomban tapasztalható visszaesés sok esetben éppen a vagyonosodási vizsgálattal áll összefüggésben.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nagyjából 16 500 ellenőrzést indított eddig, s valamivel több mint 8 500-at zárt le - közli a Világgazdaság.

Nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, vagy befizet egy több százezer forintos külföldi útra. Sem az utazási irodák, sem a kereskedőcégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre - olvasható a cikkben.

Sőt, a hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen: előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az ügyfelekről - erősítette meg a Világgazdaság megkeresésére Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke.