2008. március 10. 09:04

Elkerülhetetlennek látszik az amerikai gazdaság recessziója - írta a tekintélyes liberális The New York Times a hét végén. Hasonlóképpen foglalt állást a konzervatív The Wall Street Journal is.

"Ha a történelem megbízható útmutató, akkor a recesszió 2008-ban elkerülhetetlen" - írta a The New York Times.

Vége a jó időknek című elemzésében az újság három riasztó folyamatra hívja fel a figyelmet: a munkahelyek számának csökkenésére, az inflációra és a lakásárak mélyrepülésére.

Februárban 63 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, ez öt év óta a legnagyobb mértékű csökkenés egy hónap alatt. Ilyen kiábrándító foglalkoztatási helyzetkép a 70-es évek óta mindig azt jelezte: recesszió következik vagy már el is kezdődött.

A NYT megjegyezte: az utóbbi évek nem is voltak olyan annyira idők, hiszen az inflációt is beszámítva az amerikai háztartások jövedelme máig nem éri el az 1999-es szintet. A Wall Street elemzői mindeddig azt remélték és jelezték előre, hogy a Fed agresszív kamatcsökkentési sorozata a lakóingatlan-piaci válság dacára képes fenntartani a növekedést.

A pénteki váratlan bejelentés a februári munkahelycsökkenésről azonban fordulat volt. A JP Morgan Chase, amely múlt héten még azt közölte ügyfeleivel, hogy az amerikai gazdaság növekszik, a bejelentés után úgy foglalt állást: az év eleje óta recesszió van. A tőzsdei kereskedők a határidős indexek esése alapján immár biztosra veszik: a Fed március 18-án háromnegyed ponttal 2,25 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A The Wall Street Journal elemzésében tömören megállapította: az adatok azt sugallják, az Egyesült Államok recesszióba jutott. A vezető amerikai gazdasági napilap is az aggasztó foglalkoztatási adatok alapján jutott erre a következtetésre: mint írta, februárban 63 ezer, januárban 22 ezerrel csökkent a munkahelyek száma; ilyen visszaesés a múltban csak recessziók idején volt tapasztalható.

A Fehér Ház viszont következetesen kerüli a recesszió említését. Maga George Bush elnök az új foglalkoztatási adatok ismertetése után pénteken kijelentette: a gazdasági növekedés nyilvánvalóan lelassult, de már a következő hónapokban érezhető lesz a gazdaságélénkítő intézkedések hatása. Henry Paulson pénzügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy a gazdaság - ha csökkent ütemben is, de - idén várhatóan folytatja a növekedést. Számítása szerint az ösztönző intézkedések - a háztartásoknak juttatandó kifizetések és a beruházásösztönző adóenyhítések - együttesen az év végéig félmillió új munkahely teremtését teszik majd lehetővé.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.