2008. március 10. 09:04

Elkerülhetetlennek látszik az amerikai gazdaság recessziója - írta a tekintélyes liberális The New York Times a hét végén. Hasonlóképpen foglalt állást a konzervatív The Wall Street Journal is.

"Ha a történelem megbízható útmutató, akkor a recesszió 2008-ban elkerülhetetlen" - írta a The New York Times.

Vége a jó időknek című elemzésében az újság három riasztó folyamatra hívja fel a figyelmet: a munkahelyek számának csökkenésére, az inflációra és a lakásárak mélyrepülésére.

Februárban 63 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban, ez öt év óta a legnagyobb mértékű csökkenés egy hónap alatt. Ilyen kiábrándító foglalkoztatási helyzetkép a 70-es évek óta mindig azt jelezte: recesszió következik vagy már el is kezdődött.

A NYT megjegyezte: az utóbbi évek nem is voltak olyan annyira idők, hiszen az inflációt is beszámítva az amerikai háztartások jövedelme máig nem éri el az 1999-es szintet. A Wall Street elemzői mindeddig azt remélték és jelezték előre, hogy a Fed agresszív kamatcsökkentési sorozata a lakóingatlan-piaci válság dacára képes fenntartani a növekedést.

A pénteki váratlan bejelentés a februári munkahelycsökkenésről azonban fordulat volt. A JP Morgan Chase, amely múlt héten még azt közölte ügyfeleivel, hogy az amerikai gazdaság növekszik, a bejelentés után úgy foglalt állást: az év eleje óta recesszió van. A tőzsdei kereskedők a határidős indexek esése alapján immár biztosra veszik: a Fed március 18-án háromnegyed ponttal 2,25 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A The Wall Street Journal elemzésében tömören megállapította: az adatok azt sugallják, az Egyesült Államok recesszióba jutott. A vezető amerikai gazdasági napilap is az aggasztó foglalkoztatási adatok alapján jutott erre a következtetésre: mint írta, februárban 63 ezer, januárban 22 ezerrel csökkent a munkahelyek száma; ilyen visszaesés a múltban csak recessziók idején volt tapasztalható.

A Fehér Ház viszont következetesen kerüli a recesszió említését. Maga George Bush elnök az új foglalkoztatási adatok ismertetése után pénteken kijelentette: a gazdasági növekedés nyilvánvalóan lelassult, de már a következő hónapokban érezhető lesz a gazdaságélénkítő intézkedések hatása. Henry Paulson pénzügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy a gazdaság - ha csökkent ütemben is, de - idén várhatóan folytatja a növekedést. Számítása szerint az ösztönző intézkedések - a háztartásoknak juttatandó kifizetések és a beruházásösztönző adóenyhítések - együttesen az év végéig félmillió új munkahely teremtését teszik majd lehetővé.

MTI/Menedzsment Fórum