2p

Egy 19. század végén született magyar festő és iparművész által tervezett bútoregyüttes megszerzésén ügyködik a jegybank az Értéktár Programjának keretén belül - tudta meg az mfor.

Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás során kívánja a Magyar Nemzeti Bank megszerezni Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett Art deco szalon 6 darabos bútoregyüttesét - derül ki a közbeszerzési dokumentumokból. Az érkező ajánlatot augusztus 10-én fogják felbontani, az első tárgyalást pedig pár nappal később, augusztus 14-én tartják majd a Szabadság téri székházban.

A bútorok jelenleg a német Sabatier Galerie & Kunsthandel GmbH & Co. KG tulajdonában vannak, és ez a tény indokolja a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást is.

Ezekről a bútorokról van szó: 2 fotel, egy asztalka, egy íróasztal, egy szék és egy szekrény (Fotó: Sabarie Galerie)

A Közbeszerzési Hatóságnak írt levél szerint Tornai Gyula festőművész bútortervezői tevékenysége "afféle kirándulás" volt alkotói pályáján, melyre vonatkozóan elenyészően kevés információ áll rendelkezésre. Bútorait feltehetően egyedi felkérések alapján tervezte. Az eddigi kutatások alapján Magyarországon egyetlen bútora sem maradt fenn, valamennyi külföldön található. A most megvásárlásra kiszemelt bútoregyüttes Hajts Jakab faszobrász és műbútorasztalos volt, készítésük pedig az 1910-es évek második felére tehető. Az Iparművészeti Múzeum főmuzeológusa, Horányi Éva szakvéleménye szerint a bútoregyüttes hiteles és különleges alkotás.

A dokumentum szerint az eladó, a német galéria a bútoregyüttes vételárát 325 ezer euróban (közel 99 millió forintban) határozta meg, amit 225 ezerre, vagyis közel 68 millió forintra leszállított, amit a végső vételárnak tekint.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!