<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elemzőházak szakértői széles sávban mozgó, 3,4-3,8 százalék közötti előrejelzéseket tartanak érvényben az éves összevetésű októberi fogyasztói inflációra. Szeptemberben 3,6 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A Goldman Sachs adta a legmagasabb, 3,8 százalékos éves inflációs előrejelzést a múlt hónapra. A ház elemzői szerint az általuk várt gyorsulás fő oka a szeptemberben és októberben végbement 13,5 százalékos forintgyengülés az euróval szemben, amely felhajthatta az energiahordozók és az élelmiszerek importárát.

A GS szerint az infláció még nagyobb ütemben gyorsult volna a múlt hónapban, ha nem lép be az egy évvel ezelőtti inflációs gyorsulásból eredő bázishatás, és ha nem stagnálna továbbra is a hazai kereslet, amelyre szintén hat a forint gyengesége, valamint a devizaalapú hitelek törlesztési költsége.

A JP Morgan változatlan, 3,6 százalékos éves inflációt jósoltak októberre szóló előrejelzésükben. A ház szakértői szerint összességében csökkenhetett az élelmiszerek áremelkedésének üteme és a maginfláció is, ezt azonban ellensúlyozhatta a múlt hónapban az üzemanyag-összetevő esetében érvényesülő, felfelé ható éves bázishatás.

A 4cast szakértői 3,7 százalékos előrejelzést adtak a múlt hónapra, kiemelték ugyanakkor, hogy a következő időszakban az infláció nagyobb mértékű gyorsulása várható a jövedéki adók, majd az áfa-emelés hatására. A 4cast elemzői közölték: nem tartják kizártnak, hogy 2012-ben az éves átlagos infláció meghaladja az 5 százalékot Magyarországon.

A Barclays Capital szerint 3,4 százalékra lassulhatott az éves összevetésű magyarországi infláció októberben. A ház szakértői szerint az általuk várt lassulásban szerepe lehetett a jó termésnek, és az összességében "valamelyest kedvező" bázishatásoknak.

A Barclays Capital úgy véli, hogy csak átmeneti lassulásról van szó, mivel az adóemelések a következő hónapokban várhatóan felhajtják az infláció ütemét.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.